"Регіонали" підключать КС до переписування виборів?

Середа, 8 лютого 2012, 20:05

Конституційний суд може заборонити одній й тій же особі одночасно входити до партійного списку та бути висунутою в одномандатному виборчому окрузі. 

Відповідне рішення суд може прийняти за поданням депутатів від Партії регіонів, йдеться в статті "Української правди".

За даними джерел, подання до суду може подати Уповноважений Верховної Ради з прав людини або ж 45 народних депутатів.

Як відомо, відміна паралельного балотування вже практикувалася в Україні - за часів Леоніда Кучми.

У 1998 році Конституційний суд своїм рішенням заборонив одній й тій же особі одночасно входити до партійного списку та бути висунутою в одномандатному виборчому окрузі.

На думку суддів, така норма порушувала принцип рівного виборчого права і на виборах в одномандатних округах надавала привілеї депутатам-списочникам.

За інформацією джерел "Української правди", одразу після рішення Конституційного суду, Партія регіонів ініціює внесення додаткових змін у закон про вибори народних депутатів.

При цьому "регіонали" запропонують зменшення прохідного бар’єру, скасування норми про заборону участі у виборах блоків політичних сил, змінити процедури формування дільничних виборчих комісій, зняття кандидатів з реєстрації та розподілу мажоритарних округів.

За словами джерел, все це буде подано з формулюванням: "цього вимагає Парламентська Асамблея Ради Європи разом з усією європейською спільнотою".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News