Жінки Ради вимагають вибачень від Литвина

П'ятниця, 2 березня 2012, 17:55

Депутати, члени міжфракційного депутатського об'єднання "Рівні можливості" обурені словами спікера парламенту Володимира Литвина про те, що жінка "стоїть на нижчому щаблі, ніж чоловік".

Цю заяву від імені об’єднання озвучили співголови - народні депутати Ірина Геращенко (НУ-НС), Олена Кондратюк (БЮТБ) та Юлія Ковалевська (ПР).

Депутатки нагадують, що це не перша заява спікера, яка сприймається як дискримінаційна та така, що порушує гендерну рівність і елементарну етику.

"Подібні висловлювання сприймаються як відверта зневага до українських жінок і до жінок в політиці зокрема",- вважають парламентарки.

"Ще більше здивування викликає те, що спікер дозволяє собі вільне трактування основ християнства. Православна традиція - це особливе почитання Богородиці, яка дала життя Спасителю", - зазначається в заяві.

"Так само дивує погляд академіка, доктора наук, історика-Литвина на українську ментальність і традицію, в якій начебто жінці відводиться друге місце. В українській історії є чимало прикладів героїчних жінок, українці завжди виховували дітей у повазі до жінки-матері", - йдеться у заяві міжфракційного об'єднання.

"Шовіністські заяви представників влади по відношенню до жінок в Україні стають нормою. Такими заявами про другосортність жінки суспільству нав'язують думку про якусь вигадану цими невихованими і неосвіченими чоловіками - політиками "патріархальну традицію" про роль жінки як домашньої обслуги. Подібна філософія віддаляє Україну від ЄС, де гендерна рівність є ознакою демократичного суспільства і важливою складовою політики", - підсумували в МФО.

Об'єднання "Рівні можливості" засуджує будь-які прояви демонстративного нав’язування стереотипів щодо пасивної ролі жінки в суспільстві та політиці.

Представники об’єднання "Рівні можливості" очікують вибачень від Литвина за свої некоректні висловлювання на адресу жінок і закликають виборців на майбутніх парламентських виборах не підтримувати тих політиків, які відкрито дискримінують права жінок на активну життєву і політичну діяльність.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування