Німеччина не ратифікує угоду про асоціацію з Україною

П'ятниця, 30 березня 2012, 11:51

Ратифікація угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом у німецькому Бундестазі на даному етапі неможлива.

Про це заявив голова парламентського комітету у справах ЄС Ґунтер Кріхбаум в інтерв’ю "Deutsche Welle".

Саме його комітет дасть рекомендації німецькому парламенту щодо голосування за чи проти ратифікації угоди про асоціацію між Україною та ЄС після того, як 30 березня у Брюсселі керівники делегацій від України і ЄС парафують її.

"Перш ніж угода набере чинності, її мають схвалити всі країни-члени ЄС. Утім, такої готовності наразі немає", - сказав Кріхбаум.

На запитання, чи він як голова профільного комітету Бундестагу рекомендував би німецькому парламенту ратифікувати цю угоду, парламентар заявив: "На даний момент, звісно, ні".

"У Європейського Союзу є певні стандарти і цінності. Україна заявляє про своє прагнення дотримуватися цих цінностей. Йдеться про засади правової держави, демократії, дотримання свободи слова і багато іншого. Ми хочемо бачити відповідні зусилля і серйозний поступ, підтримку громадянського суспільства. Всього цього ми нині не бачимо. На жаль", - пояснив Кріхбаум.

За його словами, справи проти екс-чиновників Юлії Тимошенко та Юрія Луценка – "лише верхівка айсберга".

"На жаль, ми бачимо регрес у процесі реформ. Свого часу Україна вже була далі на шляху становлення демократичних структур. Коли ми говоримо про цінності Європейського Союзу, їх треба не лише поділяти, ними треба керуватися", - сказав Кріхбаум і додав, що в України в плані здійснення реформ на благо громадян "ще багато роботи".

"Йдеться насамперед про розбудову незалежного правосуддя, структур правової держави, про свободу ЗМІ. Спроби залякування – неприпустимі", - заявив німецький депутат.

"Має бути можливість вільного розвитку неурядових організацій і фондів", - додав він і назвав "неприйнятним" інцидент із керівником представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні Ніко Ланґе, якого "без будь-яких підстав не пускали в Україну за вказівкою СБУ".

Кріхбаум зазначив: "Якщо Україна хоче їхати в Європу, то не варто вмикати задній хід. Треба прийняти цінності і стандарти, на яких стоїть Європа".

"Я хочу лише підкреслити позицію німецького уряду, який заявляє про неможливість підписання угоди про асоціацію", - заявив він.

"Без позитивного вотуму Бундестагу уряд не зможе схвалити цей документ… Я не думаю, що уряд підписуватиме щось, що не матиме підтримки парламентської більшості", - додав Кріхбаум.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування