На Володимирській гірці у Києві знесли старовинну альтанку

П'ятниця, 13 квітня 2012, 10:57

У Києві на Володимирській гірці невідомі з молотком знищили одну з альтанок, які називають "Кокоревськими".

Про це повідомила Аня Кисельова в групі "Штаб оборони Києва" в Facebook.

"Сьогодні сталося чергове зґвалтування Києва – невідомі вандали з молотком знищили альтанку у Владимирському парку. Вже це на реставрацію ніяк не схоже", - написала вона у четвер.

Автор фото - ИВан ПРосперо 

На сайті Everyday.in.ua користувач don_katalan услід зазначає: "На аварійну вона (альтанка) не була схожа, а щоб підфарбувати, як зараз вочевидь заявлять, можна й драбину підставити… Кому вона там заважала? Може, комусь для чергового ресторанчика місце приглянулося?".

 Автор фото - ИВан ПРосперо
 
 

Don_katalan нагадує історію створення ажурної альтанки: 1863 року до Києва приїхав відомий підприємець і меценат Василь Кокорев, побувавши на Володимирській гірці, він був настільки зачарований краєвидом, що подарував місту 1000 рублів на обладнання зручної альтанки.

"Ці гроші поклали в банк і… забули про них. У самому кінці XIX століття, під час чергового благоустрою гірки, знову постало питання про альтанку. Тут-то й згадали про гроші В. Кокорева. І виявилося, що за 33 роки сума збільшилася в 3,5 рази! Це дозволило замовити відомій варшавській фірмі "Гостинський і К°" не одну, а дві альтанки", - пише автор.

"Першу встановили на Володимирській гірці, а другу – у сквері, нижче Андріївської церкви. Їх досі називають "Кокоревськими альтанками", - додає він.

Тепер одна з них зруйнована. Ось так вона виглядала:

 Фото з Everyday.in.ua

Як відомо, раніше у столиці на Андріївському узвозі, який визнано заповідною пам'яткою архітектури, під виглядом реконструкції знесли 3 будівлі, одна з яких – історична. Це викликало обурення й протести киян.

У результаті Ринат Ахметов, компанії якого стояли за знесенням, пообіцяв відновити знищені фасади на Андріївському узвозі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування