Американська газета: знайшла для України шанс звільнитися від Росії

Середа, 16 травня 2012, 11:59

Угода України з Chevron і Royal Dutch Shell, що дозволяють їм розробляти альтернативні джерела газу в країні, можуть допомогти Києву звільниться від тиску Росії.

Про це говориться в редакційній статті The Washington Post.

"Ті, кого турбує майбутнє України, ще можуть сподівається на краще, що стало можливим завдяки угоді, що дозволить компаніям Chevron і Royal Dutch Shell розробляти альтернативні джерела газу в країні", - сказано в статті.

"Прихід принципів західної корпоративної ефективності в український енергетичний сектор може допомогти позбутися однієї з головних перешкод в "вестернізації" країни: Росії", - вважає газета.

"Залежність України від російського природного газу є головним інструментом російського президента Володимира Путіна для маніпулювання Києвом", - говориться в статті.

"Більша воля від Росії може дозволити Україні почати розвиватися своїм шляхом, включаючи, потенційну лібералізацію, яка б ще більше поглибила відносини країни з Євросоюзом. Багато чого буде залежати від відносин між урядом і компаніями, які ще будуть визначені", - пише видання.

"Угода може залучити до 370 мільйонів доларів інвестицій в Україну й дозволить видобувати до 10% споживаного газу в самій країні до 2020 року.

У той же час газета наводить думку експерта Андерса Аслунда, що "проекти Chevron і Shell можуть украй легко попастися в пастку державної корупції, приносити вигоду малому колу олігархів, які оточують Януковича, і провадячи лише малі обсяги палива". 

"Поки ж Захід повинен продовжувати тиснути на Януковича. Звільнення Тимошенко має стати мінімальною необхідною умовою на переговорах для того, щоб установити преференційні торговельні угоди з ЄС", - говориться в статті.

"США, союзники й, що важливіше за вісе, український народ, виграють, якщо Україна зможе уникнути спокуси путінізму", - пише видання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування