Канадські спостерігачі другий раз вказали на "виборчі" порушення

Вівторок, 16 жовтня 2012, 20:11

Передвиборчий період в Україні характеризується масштабним підкупом голосів, використанням адміністративного ресурсу та процедурними порушеннями.

Це, наразі, становить основні висновки другого проміжного звіту, який у вівторок представила в Києві Mission Canada - Ukraine Election 2012, міжнародна виборча спостережна місія.

"У Mission Canada продовжують викликати занепокоєння недоліки у адмініструванні виборів, зокрема: підкуп виборців, неналежний доступ до збалансованої та достовірної інформації у ЗМІ, неефективний розгляд скарг та відсутність поступу у притягненні до відповідальності за виборчі порушення", - сказала координатор довгострокових спостерігачів Mission Canada Ганна Шиптур.

"Упродовж останніх шести тижні спостерігачі зауважили такі проблеми: неналежний рівень прозорості, різноманітні відхилення, неузгодженості та порушення в адмініструванні виборів на окружних та на дільничних рівнях", - йдеться в прес-релізі організації.

"Зловживання адміністративним ресурсом продовжує негативно впливати на справедливість виборчого процесу і створює враження нерівних правил гри", - додали в місії.

"Повідомлення про підкуп виборців продовжують надходити з багатьох регіонів, це явище відбувається у багатьох формах - зокрема, кандидати від різних партій використовують благодійні фонди", - йдеться в повідомленні.

"Розгляд органами адміністрування виборів та судовими органами скарг та апеляцій пов’язаних з виборами і надалі не відповідає фундаментальним принципам прозорості, належного відправлення правосуддя, верховенства права", - зазначили в Mission Canada.

"У парламентській виборчій кампанії 2012 року доступ виборців до достовірних та плюралістичних джерел інформації надзвичайно обмежений, що згубно позначається на можливості виборців зробити поінформований вибір", - вважають наглядачі.

При цьому в місії зазначили, що "скасування Верховною Радою законопроекту, який пропонував поновити кримінальну відповідальність за дифамацію та наклеп - вважається позитивним кроком".

"Ще один позитивний крок - органи ведення Державного реєстру виборців почали запроваджувати нові правила стосовно тимчасової зміни місця голосування, що ускладнює можливість доставки виборців на інші дільниці. Крім того, органи адміністрування виборів та інші державні органи доклали істотних зусиль для поширення попереджень проти виборчих махінацій", - заявили наглядачі.  

На прес-конференції Місія Канади представила свій другий проміжний звіт по спостереженню за парламентськими виборами в Україні за період з 28 вересня по 12 жовтня 2012 року.

Перший звіт Місія Канади озвучила 2 жовтня.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування