У ЄС відмовилися прив'язувати саміт до ув'язнення Тимошенко й Луценка?

Середа, 17 жовтня 2012, 09:13

У ЄС планують провести саміт без прив'язки до вирішення проблеми з ув'язненням колишніх членів уряду, однак очікує зміни уряду після виборів.

ЄС готово зустрітися із президентом Віктором Януковичем на початку 2013 року, "після виборів і переформатування уряду", пише Комерсант-Україна.

Видання наводить слова офіційного представника Єврокомісії Петера Стано, який вважає, що саміт відбудеться на початку наступного року.

"Ми чекаємо на проведення виборів 28 жовтня й формування нового уряду, щоб почати підготовку до чергового саміту Україна-ЄС. У результаті, швидше за все саміт відбудеться на початку 2013 року... Це - єдина офіційна позиція Європейської ради й Єврокомісії",- заявив він.

Інформоване джерело в європейських структурах запевняє, що уточнене формулювання є остаточним, і у випадку проведення чесних виборів перспектива проведення саміту не буде поставлена під питання.

Інший представник ЄК припустив, що посол Ян Томбінські на прес-конференції процитував застарілу позицію — раніше Брюссель дійсно допускав зв'язку кримінальних справ представників опозиції й можливості зустрічі на високому рівні. 

Рівень представництва ЄС на саміті не буде знижений - у ньому візьмуть участь президент ЄК Жозе Мануель Баррозу й президент Європейської ради Херман ван Ромпей, запевнили співрозмовники в Брюсселі.

Уточнена позиція ЄС, що припускає обов'язкову ротацію Кабміну, не узгоджується з українською Конституцією, що не передбачає зміни уряду після парламентських виборів.

Джерело видання уточнило, що це не є односторонньою вимогою ЄС - хід подій, підсумком яких стане саміт, нібито погоджена Євросоюзом на переговорах з високопоставленим представником уряду.

Експерти відзначають, що відставка нинішнього Кабміну може бути одним з етапів нормалізації відносин України із Заходом. 

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування