Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Магера проти зняття з виборів за порушення агітації: кандидата має карати виборець

Четвер, 15 листопада 2012, 13:20

Заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера виступає проти посилення відповідальності кандидатів за порушення правил ведення виборчої кампанії.

Про це він сказав під час чату на сайті Сhat.telekritika.ua.

Магера наголосив, що питання підкупу виборців це предмет "виключно кримінального переслідування, і кожен орган у державі повинен займатись своїми функціями".

"ЦВК справді неодноразово приймала рішення про попередження кандидатів за порушення Закону про вибори. Як правило, це мало місце після ухвалення судових рішень. Проте категорично не згоден із тезою про те, що має існувати жорсткіша відповідальність кандидатів. Наприклад, скасування реєстрації", - сказав заступник голови ЦВК.

Він звернув увагу на те, що "за відсутності незалежної судової влади в країні ми б отримали ситуацію, коли суди зловживали цими повноваженнями, і безпідставно була б скасована реєстрація багатьох кандидатів".

Відповідаючи на питання про Давида Жванію, якого притягли до суду за порушення агітації, і який пізніше був визнаний переможцем, Магера сказав:

"Наскільки мені відомо, судове рішення не стосувалось підкупу. Мова йшла щодо порушення порядку ведення агітації. І справді ЦВК оголосила попередження цьому кандидату. Але ще раз хочу наголосити – карати кандидатів повинні лише виборці шляхом голосування".

"Підстави для скасування реєстрації кандидата мають випливати лише із Конституції (громадянство, вік і т.д.) або з власної заяви. Це моя позиція. І як показали місцеві вибори 2010 року багато кандидатів були "зняті" з реєстрації саме з надуманих причин", - підсумував Магера.

Як відомо, радник президента Ганна Герман виступає за закріплення в законі про вибори депутатів Верховної Ради норми про те, що кандидат у депутати може бути знятий із виборів за порушення правил ведення виборчої кампанії.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: