Україна скоротить закупівлю газу в Росії

П'ятниця, 16 листопада 2012, 11:41

Україна планує у 2013 році скоротити закупівлі газу в Росії до обсягу близько 20 млрд куб. м та імпортувати з Європи за реверсною схемою близько 5 млрд куб. м.

Про це заявив заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Вадим Чупрун на прес-конференції в п'ятницю в Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Цього року ми закупимо в РФ 27,5 млрд куб. м газу… У 2013-му спочатку думали – 24 млрд куб. м, тепер бачимо – близько 20 млрд куб. м", - сказав він.

Разом із тим Чупрун не уточнив, який обсяг газу був зазначений у заявці на 2013 рік, спрямованій Україною Російській Федерації.

"Заявки були відправлені… Це переговорний процес, тому висвітлювати подробиці нашої заявки я не ризикую", - сказав він.

За словами Чупруна, у цей час Україна закуповує газ у Німеччини за реверсною схемою на $100 дешевше, ніж у російського "Газпрому". У зв'язку з цим планується нарощувати обсяг реверсних поставок газу з Європи.

"У 2013 році це буде близько 5 млрд куб. м", - уточнив представник "Нафтогазу".

За його словами, реверсні поставки можуть здійснюватися не тільки через Польщу, але й через Словаччину. Румунію, Болгарію.

"Ми дуже уважно вивчили технічні можливості з реверсної поставки газу через ці країни й надали інформацію нашим партнерам", - сказав Чупрун.

Спочатку контракт між Росією та Україною передбачав, що Україна повинна закуповувати в РФ 52 млрд куб. м. газу. Пізніше обсяги були знижені.

Днями джерело в "Газпромі" наголошувало, що за чинними угодами мінімальний обсяг газу, який Україна зобов'язана викуповувати, становить 32 млрд кубометрів, та й то лише у випадку завчасного повідомлення про це. 

Українська сторона не раз заявляла про намір скоротити закупівлю газу в РФ цього року до 27 млрд куб. м.

У червні глава "Газпрому" Олексій Міллер не виключив позову до України у випадку недобору газу, передбаченого контрактом.

У вересні міністр енергетики й вугільної промисловості Юрій Бойко повідомив, що "Нафтогаз України" подав "Газпрому" заявку про скорочення закупівель газу в 2013 році до 24,5 млрд куб. м.

"Нафтогаз України" у першому кварталі 2012 року імпортувала російський газ за ціною близько $416 за 1 тис. куб. м, у другому – близько $425 за 1 тис. куб. м, у третьому – близько $426 за 1 тис. куб. м, у четвертому – близько $430 за 1 тис. куб. м.

За даними Держслужби статистики, у цілому імпорт російського газу в Україну в 2011 році склав 40 млрд 1,747 млн куб. м, його вартість – $12 млрд 361,172 млн.

Прогнозний баланс надходження і розподілу природного газу на 2012 рік передбачає імпорт "Нафтогазом України" 27 млрд куб. м газу, а також підконтрольної бізнесмену Дмитру Фірташу Ostchem Holding Limited (Кіпр) - 8,124 млрд куб. м. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...