Податок на продаж валюти запрацює не раніше лютого

Вівторок, 20 листопада 2012, 07:33

Закон про введення 15% податку на продаж валюти можуть прийняти вже у вівторок, але набуде чинності він через два місяці.

Про це в коментарі Комерсант-Україна повідомив автор проекту Віталій Хомутиннік.

"Головною метою законопроекту є боротьба з валютними спекуляціями й стабілізація курсу гривні. До речі, у країнах ЄС поширена практика, відповідно до якої при продажі валюти потрібно платити значну комісію",- пояснив Хомутиннік.

За його словами, парламент планує розглянути документ уже у вівторок, але він набуде чинності через два місяці після публікації — не раніше лютого. 

Імовірність прийняття закону досить висока.

"Якщо керівник комітету ініціює таке питання, то швидше за все ми до нього дослухаємося як до великого авторитету",— заявив перший заступник глави фракції Партії регіонів Михайло Чечетов. 

Експерти стверджують, що введення збору може привести до скорочення надходження валюти на ринок.

Крім того, новий збір буде стимулювати ріст обсягу чорного ринку.

Фактично платити цей збір будуть тільки ті, хто продає валюту у випадку появи гострої потреби в гривні. І кредит готівкою на місяць обійдеться дешевше 15%.

Постраждають іноземці, які приїдуть в Україну з валютою.

Українці можуть уникнути сплати збору, йдеться у статті. Самий очевидний спосіб - перед продажем валюти покласти її на депозит хоча б на місяць. Їх пропонують більше 30 банків, які готові платити від 0,05% до 10% річних.

Другий спосіб — використання систем грошових переказів, оскільки переведення туди/назад обійдеться мінімум в 2-4%. Системи переводів також наростять обороти за рахунок відмови гастарбайтерів від перевозу наявних коштів. 

Третя схема ґрунтується на тому, що збір буде стягуватися з "продажу", а не з "конвертації". "Клієнти, що мають картку в іноземній валюті, можуть розрахуватися за товари й послуги або зняти гроші в банкоматі без додаткових комісій, швидко й зручно",— стверджує голова правління Приватбанку Олександр Дубілет. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News