Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

У "Регіонах" розтлумачили, що паспорт носити з собою не обов'язково

Вівторок, 20 листопада 2012, 16:45

В Україні не існує жодної норми закону, яка б зобов'язувала громадян постійно мати при собі паспорт.

Про це заявила народний депутат від Партії регіонів Ірина Бережна, повідомляє прес-служба партії.

"Сьогодні у зв’язку з набуттям чинності нового Кримінально-процесуального кодексу звучать заяви, мовляв, із 20 листопада при собі завжди треба мати паспорт. Але це просто нісенітниця, яку поширюють люди, свідомо маніпулюючи громадською думкою", - заявила вона.

Бережна зазначила, що в українському законодавстві, а зокрема, у новому КПК, немає жодних норм, згідно з якими громадяни обов'язково повинні носити з собою паспорт.

"Сьогодні багато хто свідомо трактує новий Кримінально-процесуальний кодекс, маніпулюючи окремими положеннями. Відповідно, заклики постійно мати при собі паспорт є повною нісенітницею", - запевнила "регіоналка".

Як відомо, 20 листопада набув чинності новий Кримінальний процесуальний кодекс.

У зв'язку з цим член Ради адвокатів Києва Микола Сірий порадив громадянам бути обережнішими й мати при собі документи, які посвідчують особу, – особливо, під час нічних прогулянок.

Юрист мотивував це тим, що після набуття чинності нового КПК міліція матиме більше підстав для затримання громадянина, бо в кодексі "прописані жорсткіші правила реагування міліції на дрібні правопорушення, які тепер можуть бути кваліфіковані як кримінальний вчинок".

В інтернеті користувачі також поширюють саркастичні картинки про те, що людина може опинитися за ґратами через те, що в неї не було при собі документів.

Законодавство справді не зобов’язує людину носити з собою документи, але наявність такого документа може бути доречною в разі затримання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування