Захарченко запевняє, що тепер у порушенні справи нікому не відмовлять

Вівторок, 27 листопада 2012, 20:05

Після вступу в силу нового КПК міліція не може не відреагувати на будь-яку заяву громадянина про правопорушення.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко в інтерв'ю журналу "Експерт", коментуючи набуття чинності нового Кримінально-процесуального кодексу.

"Принцип, який законодавці заклали в кодекс, - це рівність сторін. І сьогодні співробітнику міліції в принципі неможливо приховати або не відреагувати на будь-яке правопорушення чи злочин", - зазначив він.

"Тепер до Єдиного реєстру досудових розслідувань буде вноситися кожна заява громадянина і по ній стануть проводити повноцінне розслідування", - додав міністр, у відповідь на зауваження, що раніше в 80% випадків співробітники міліції відмовляли в порушенні кримінальних справ.

"Заяви громадян в деяких випадках не приймалися або співробітники міліції неякісно проводили перевірку і в результаті виносили рішення про відмову в порушенні кримінальної справи", - заявив Захарченко.

При цьому він уточнив, що "багато громадян часто приходили в міліцію з заявами, до яких міліція не має відношення".

"Ось, наприклад, щоб піти до суду і відсудити якісь свої майнові питання, потрібно заплатити спеціальне мито. Тож зверталися в міліцію, де не мають права відмовити у прийнятті заяви. Відповідно, в міліції збирали матеріали. А потім адвокат міг прийти, взяти ці матеріали і піти в той же суд. Так половину його роботи виконували працівники міліції", - пояснив міністр.

"Згідно з новим кодексом, з будь заявою, внесеною до реєстру, будуть проводитися слідчі дії, а при необхідності і негласні слідчі дії. І якщо слідчий не встановить складу злочину в діях, описаних в заяві, він може закрити кримінальне провадження", - підсумував він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування