Депутатам заборонили ухилятися від голосування і блокувати спікера

Четвер, 6 грудня 2012, 11:28

Верховна Рада ухвалила зміни в закон "Про регламент Верховної Ради" щодо особистого голосування.

За законопроект, внесений головою регламентного комітету Володимиром Макеєнком проголосувало 338 депутатів, зокрема понад 70 депутатів БЮТ і НУНС.

Законом передбачено, що "перед відкриттям кожного пленарного засідання проводиться реєстрація народних депутатів особисто на підставі пред'явлення посвідчення народного депутата та підтвердження своєї присутності власноручним підписом".

"У залі засідань Верховної Ради народний депутат реєструється за допомогою електронної системи в такий спосіб, що унеможливлює здійснення реєстрації замість народного депутата іншою особою", - сказано в законі

"Голосування на пленарному засіданні Верховної Ради здійснюється народними депутатами шляхом подачі голосів "за", "проти" або "утримався". Ухилення від голосування народними депутатами, які зареєструвалися на відповідному пленарному засіданні, не допускається", - заявив Макєєнко.

Водночас законом депутату заборонено перешкоджати розгляду питань порядку денного, в тому числі шляхом блокування трибуни, перешкоджанню роботи головуючого на пленарному засіданні, а також голосуванню інших народних депутатів.

Крім проекту Макеєнка опозиція пропонувала свій проект закону, авторства Миколи Мартиненка, що передбачав запровадження спеціальної системи голосування "Рада", створеної при Арсенії Яценюку. Однак цей проект набрав лише 113 голосів.

"Від цього закону залежить, чи буде це карткова Рада, чи це буде Рада, де кожен депутат відповідає особисто за своє голосування", - заявив Арсеній Яценюк перед голосуванням.

Він нагадав, що карткове голосування "накоїло багато біди" – чужими картками були проголосовані "ганебні харківські угоди, пенсійна реформа, закон про мови, закон про бюджет".

"Верховна Рада спромоглася хоча б на якийсь крок щодо виконання нею Конституції України. Однак парламентська більшість голосувала за нього, порушуючи закон, і голосуючи кількома картками. Отак вони і будуть виконувати цей закон", - заявив нунсівець Юрій Ключковський.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:06
Інтерв'юВ.о. міністра спорту: Якщо взяти абсолютне значення, то кількість заброньованих футболістів – це невелика частина
08:58
Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник РФ – носій ракет Х-22
08:55
фото, доповнено Ракетний удар росіян: у Дніпрі 2 загиблих, у Синельниковому – 6, серед них 2 дітей
08:32
Росіяни намагаються прорвати оборону ЗСУ на 6-ти напрямках: за добу 82 боєзіткнення
08:17
Речницю Сил оборони півдня Гуменюк звільнили
08:14
ЗСУ знешкодили ще 870 окупантів, знищили 9 танків та 21 артсистему – Генштаб
08:14
Туск закликав фермерів зупинити блокаду кордону України: "Вирішується доля війни"
07:43
CNN: США не підтримали Ізраїль, який вдарив у відповідь по Ірану
07:10
фото, відео, доповнено У Росії впав бомбардувальник-ракетоносець Ту-22М3
06:25
У Дніпрі влучання: горить багатоповерхівка, дев'ятеро постраждалих. В області загинула жінка
Усі новини...