"Свободівці" боротимуться проти видобування сланцевого газу

Неділя, 20 січня 2013, 11:20

ВО "Свобода" оскаржить рішення Харківської облради, яка схвалила проект угоди між Україною, компанією Shell і ТОВ "Надра Юзівська" про розподіл вуглеводнів, що будуть видобуватися на Юзівській площі.

Про це повідомили УНІАН у харківській обласній організації ВО "Свобода".

Як заявив на сесії облради під час погодження проекту народний депутат від ВО "Свобода" Ігор Швайка, видобування компанією Shell альтернативного газу методом гідророзриву з використанням хімічних речовин може призвести до забруднення водоносних горизонтів і втрати підземних питних джерел.

Депутат наголосив, що така технологія, як правило, призводить до вилучення великих земельних площ із ризиком незворотної втрати родючих ґрунтів, до вилучення значних об`ємів води (від 5 до 20 тис. кубометрів на одну свердловину), до забруднення водоносних горизонтів і втрати підземних питних джерел.

Крім того, за словами Швайки, розробка свердловин альтернативного газу може призвести до деформацій поверхні, підвищення сейсмострушуваності (так звані техногенні землетруси), винищення рідкісних видів флори і фауни.

"Зважаючи на те, що Харківська обласна рада погодила проект угоди про розподіл вуглеводнів, які має намір видобувати компанія Shell, ми з Українською екологічною лігою готуватимемо позовні заяви та переходитимемо до акцій прямої дії", – зауважив Швайка.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування