Газета "Експрес" припиняє співпрацю з міліцією щодо "прослушки"

Вівторок, 8 січня 2013, 12:43

Газета "Експрес" припиняє співпрацю з міліцією щодо розслідування з приводу встановлення прослуховувальних пристроїв у квартирі журналіста Тараса Зозулінського.  

Таке рішення журналісти газети прийняли після спеціальної наради через поведінку правоохоронців під час слідчих дій у квартирі журналіста 7 січня, повідомляє "Експрес".

Редакція планує передати пристрій, виявлений у квартирі Зозулінського, незалежним експертам у Європі "для проведення неупередженої міжнародної експертизи", а також провести неофіційне розслідування факту проникнення у квартиру журналіста. 

"Ми бачимо, що офіційні органи лише імітують розслідування. Окрім того, у нас немає впевненості у тому, що, йдучи назустріч міліції, ми, у кінцевому випадку, не допоможемо їй лише повернути підслуховуючий пристрій тим, хто його незаконно встановлював", - сказано в заяві газети.

У виданні впевнені, що втручання в життя Зозулінського є спробою "встановити контроль над журналістом-розслідувачем, автором ряду резонансних статей, які стосуються зловживань найвищих посадових осіб країни, міліцейських чиновників і т.д.", тиском на журналіста й на газету.

"Жодної довіри до правоохоронних органів у нас немає. У нас є ще й переконливі додаткові підстави для недовіри -- лише нещодавно ми отримали офіційне повідомлення про те, що повторна експертиза вікон кабінету відділу розслідувань, прострілених бойовими кулями, ще досі не завершена, хоча триває вже понад рік", - йдеться в заяві.

"Декілька років триває імітація розслідування інших фактів тиску на газету. Також ми маємо додаткові беззаперечні документальні докази незаконного втручання спецслужб та правоохоронних органів у професійну діяльність  газети "Експрес". Ми маємо намір вже незабаром оприлюднити їх на спеціальній прес-конференції", - заявляє газета.

Утім, щоб істина в історії з прослуховуванням "базувалась не лише на висновках вітчизняних експертів", журналісти видання вирішили передати пристрій, знайдений у квартирі Зозулінського, незалежним експертам у Європі для проведення неупередженої міжнародної експертизи.

Неофіційно у редакції повідомили, що цей пристрій для негласного зняття інформації уже передано закордон дипломатичними каналами. 

"Ми також залучаємо за кошт редакції колишніх професійних правоохоронців, яким довіряємо, для проведення окремого розслідування факту негласного проникнення у квартиру нашого журналіста", - повідомляє "Експрес". 

Як повідомлялося, 6 січня стало відомо про виявлення пристрою для прослуховування у квартирі журналіста "Експресу" Зозулінського, однак на обшук без дозволу суду він не погодився і обшук провели 7 січня, вже після допиту журналіста.

При цьому, за даними "Експресу", правоохоронці шукали ймовірні "жучки" формально, без необхідного обладнання для швидкого виявлення радіоелектронних пристроїв: "Огляд проводився за допомогою ліхтарика, викруток та ножа. І здійснювався виключно руками".

Після понад 6-годинного обшуку квартири нових "прослушок" правоохоронці не знайшли.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування