Єврокерівники оголосили Януковичу умову в справах Тимошенко і Луценка

Понеділок, 25 лютого 2013, 15:41

Без прогресу в справах Юлії Тимошенко та Юрія Луценка ЄС не підпише Угоду про асоціацію з Україною.

Це випливає зі слів президента Європейської Ради Германа Ван Ромпея на спільній прес-конференції з президентом Януковичем після саміту в Брюсселі.

"Ми сфокусувалися на трьох блоках питань, де ЄС визначив конкретні критерії – виборче правосуддя, вибори та реформи Порядку денного асоціації", - сказав він.

Ван Ромпей зазначив, що Україна має продемонструвати прогрес у цих питаннях не пізніше ніж у травні 2013 року.

Він додав, що деякі кроки були зроблені, але прогрес має бути відчутний та реалістичний.

"Ми заявляє про нашу стурбованість, яка і далі існує, щодо справ вибіркового правосуддя. Ми висловлюємо підтримку місії президентів Кокса-Квасьневського і чекаємо на вирішення у справах вибіркового правосуддя", - сказав Ван Ромпей.

"Системні реформи правової системи є надзвичайно важливим для гарантування того, що не буде повторення вибіркового правосуддя", - додав європейський керівник.

Аналогічну вимогу озвучив Януковичу і президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозо, який серед умов підписання Угоди про Асоціацію назвав "рішучо вирішувати проблеми вибіркового правосуддя".

Про це ж ідеться у спільній заяві України та Євросоюзу за підсумками саміту: "Лідери висловили повну підтримку місії спостерігачів Європейського парламенту в Україні на чолі з колишнім президентам Коксом і Квасьневським, у тому числі необхідність вжити заходів щодо судових справ, які викликають особливу занепокоєність".

"Україна також висловила свою тверду прихильність якнайшвидшому виконанню рішень Європейського суду з прав людини, а також рекомендацій Ради Європи, пов'язаних з умовами утримання та медичної допомоги особам, що знаходяться в ув'язненні", - сказано в документі.

Водночас сам Янукович у своєму виступи ніяк не торкнувся цієї теми. Він лише зазначив, що вітає продовження місії Кокса і Кваснєвського зі спостереження за ситуацією навколо Тимошенко і Луценка.

Лідери ЄС також заявили, що уважно слідкуватимуть за проведенням виборів по 5 проблемних округах.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування