Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Суд постановив тримати екс-прем'єра Таджикистану під арештом до можливої екстрадиції

П'ятниця, 15 березня 2013, 15:27

Шевченківський райсуд Києва застосував екстрадиційний арешт до екс-прем'єра Таджикистану Абдумалік Абдулладжанова.

Відповідне рішення суду оголосив у п'ятницю суддя Володимир Бугіль, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Таким чином, суд задовольнив клопотання прокуратури, яка просила прийняти рішення про екстрадиційний арешт у зв'язку з тим, що екстрадиційна перевірка Абдулладжанова ще не завершена.

"Визначити екстрадиційний арешт Абдулладжанова до вирішення питання про його екстрадицію, але не більше, ніж на 12 місяців", - говоритися в ухвалі суду.

Згідно із законодавством, екстрадиційний арешт не означає, що людина, по відношенню до якої він застосований в обов'язковому порядку буде екстрадована.

Екстрадиційний арешт є запобіжним заходом до вирішення питання про те, чи буде екстрадована людина в ту країну, звідки було отримано запит про його видачу.

Разом з тим, захист опального прем'єра Таджикистану повідомив, що подасть апеляцію на рішення Шевченківського суду.

"Мені доведеться в найближчі жни оскаржити сьогоднішнє рішення", - сказав адвокат Андрій Федур журналістам у п'ятницю.

"Це безпрецедентне судове рішення по своєму беззаконню. Чиновники української влади втягують нас у якийсь правовий конфлікт", - зазначив адвокат.

Він пояснив, що суд аргументував застосування екстрадиційного арешту тим, що Абдулладжанов не є біженцем в Україні, а документи про статус його, як біженця в США суд вивчив, однак не вважав, що це є підставою для того, щоб не застосовувати до нього екстрадиційний арешт.

"Це грубе порушення українського законодавства і міжнародного права", - висловив думку Федур.

Як відомо, 18 лютого поточного року повідомлялося, що Генпрокуратура Таджикистану направила в Україну офіційні документи, необхідні для запиту екстрадиції Абдулладжанова.

Відомство вважає, що в документах є достатньо доказів провини екс-прем'єра для його екстрадиції на батьківщину.

64-річний екс-прем'єр Таджикистану, який останні 15 років проживав у США, 5 лютого поточного року був затриманий у міжнародному аеропорті Бориспіль на прохання таджицьких влади.

7 лютого суд помістив Абдулладжанова під тимчасовий арешт строком на 40 днів, протягом яких таджицька влада має надати документи, що дозволяють його екстрадицію на батьківщину.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування