Кіпр переніс розгляд податку ще на день. Путін попереджає про небезпеку

Понеділок, 18 березня 2013, 13:22

Парламент Кіпру переніс на 19 березня голосування щодо податку на депозити, повідомив спікер парламенту Яннакіс Оміру журналістам.

Засідання почнеться у вівторок о 18 годині за місцевим й київським часом, передає РИА Новости.

Раніше засідання парламенту планувалося на понеділок.

В Україні ніхто не коментує цю ситуацію, при тому, що він залишається найбільшим інвестором в Україну. Багато українських бізнесменів та політиків тримають свої гроші у кіпрських офшорах.

У свою чергу, у  Росії заявили, що будуть  змушені внести корективи у свої відносини з Кіпром у випадку введення острівною державою податку на внески.

"Звичайно, ми повинні будемо із цього зробити певні висновки, тому що в нас є свої відносини з Кіпром. Звичайно, ми продовжимо консультації, але змушені будемо якісь корективи у свою позицію вносити, навіть при розумінні того, що в цілому бажано, щоб гроші зберігалися в російських банках", — сказав прем'єр Дмитро Медведєв.

"Така практика, на жаль, досить добре була відома й знайома по радянському періоду, коли обмінювали гроші з коефіцієнтами, не повертали. Але взагалі-то це країна з ринковою економікою, начебто б", — сказав Медведєв.

А президент Росії Володимир Путін вважає, що введення на Кіпрі додаткового податку на внески в банках стало б несправедливим, непрофесійним і небезпечним рішенням, повідомив прес-секретар глави держави Дмитро Пєсков.

"У цьому контексті, оцінюючи можливе рішення про введення на Кіпрі додаткового податку на банківські вклади, Путін сказав, що таке рішення, у випадку його прийняття, буде несправедливим, непрофесійним і небезпечним", - процитував президента прес-секретар.

Кіпр погодився на однократне стягнення податку в розмірі 6,75% на внески в банках обсягом до 100 тисяч євро й 9,9% — на всі інші внески.

Кредитори також нададуть Кіпру 10 мільярдів євро. Це рішення має затвердити парламент. Після інформації про податок на внески зранку суботи кіпріоти почали знімати гроші через банкомати. Також було прийнято рішення не відкривати банки до середи.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування