Кіпр закрив банки до рішення про податок

Понеділок, 18 березня 2013, 08:05

Влада Кіпру перенесла строк відкриття банків на середу з вівторка, і є ймовірність, що вони не почнуть роботу й у середу, повідомляє The New York Times.

Поки уряд не зібрав у парламенті більшості, необхідної для схвалення податку на внески, голосування за законом перенесене на понеділок.

Тим часом спочатку планувалося, що податок буде списаний з рахунків до відкриття банків відразу після вихідного в понеділок.

Європейський центральний банк направив на Кіпр двох свої представників, щоб запевнити кіпрські банки, що вони одержать необхідну підтримку ЦБ.

Місцеві експерти говорять, що одразу після відкриття банківських відділень кіпрські вкладники почнуть забирати свої гроші в масовому порядку, тому що будуть побоюватися за їхню безпечність.

У січні кіпрські банки вже зіштовхнулися зі значним відтоком депозитів, що збільшило й без того дуже складне фінансове становище кредитних організацій острова.

У свою чергу президент Кіпру Нікос Анастасіадес, звертаючись по телебаченню до націй, заявив, що, податок на банківські вклади, який викликав широке обурення у людей, був альтернативою банкрутству, передає ВВС.

"Я вибрав найменш болючий варіант в умовах, що склалися, я розумію, яку політичну ціну доведеться за це заплатити", - заявив президент.

Як відзначається в повідомленні ВВС, парламент Кіпру переніс на понеділок обговорення, угоди, досягнутого із МВФ і ЄС, згідно з якою банківські вклади повинні бути обкладені одноразовим податком.

Податок - 6,75% на внески до 100 тисяч євро й 9,9% на внески понад цю суму - є однією з неодмінних умов надання Кіпру екстреного пакета допомоги від ЄС і МВФ у розмірі 10 млрд євро (13 млрд доларів).

Інтерфакс

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News