Міліціонерам показали пам’ятку, як поводитися з журналістами

Понеділок, 1 квітня 2013, 14:01

У Києві презентували пам’ятку "Взаємодія міліціонера зі ЗМІ", в якій окреслено права та обов’язки журналістів і працівників Міністерства внутрішніх справ.

Першими з цією пам’яткою ознайомилися слухачі магістратури Національної академії внутрішніх справ, повідомляє МВС.

У ній працівникам МВС нагадують, що перешкоджання законній професійній діяльності журналістів тягне за собою відповідальність згідно із ст. 171 Кримінального кодексу.

Як перешкоджання трактується недопущення журналіста на прес-конференцію; позбавлення журналіста чи ЗМІ можливості скористатися переважним правом на отримання інформації; необґрунтована відмова у задоволенні запиту щодо доступу до офіційних документів, наданні інформації; незаконне вилучення накладу друкованої продукції.

Службова діяльність журналіста не може бути підставою для його арешту, затримання, а також вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених ним матеріалів та технічних засобів, якими він користується у своїй роботі, нагадують міліціонерам.

Також констатується, що людина може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою, а згода особи на її знімання припускається, якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах, інших публічних заходах.

Міліціонерам нагадують, що журналіст має право робити письмові, аудіо- та відеозаписи за винятком випадків, передбачених законом; відвідувати приміщення суб’єктів владних повноважень та відкриті заходи останніх, бути прийнятим "у розумні строки" посадовими й службовими особами; збирати інформацію в районах стихійного лиха, катастроф, аварій, масових безпорядків, воєнних дій, крім випадків, передбачених законом.

Журналіст має право проводити фото- та відеозйомку будівель міськрайвідділів, фойє та інформаційних стендів у них – спеціальний дозвіл для цього не потрібен.

Пам’яткв Взаємодія міліціонера зі ЗМІ: Права та обов’язки журналіста
Пам’ятка "Взаємодія міліціонера зі ЗМІ": Права та обов’язки журналіста

Міліціонер же має право "тимчасово, в межах чинного законодавства, обмежити права і свободи громадян, якщо без цього не можуть бути виконані покладені на нього обов’язки, й зобов’язаний дати їм пояснення з цього приводу".

Також працівники МВС можуть "тимчасово обмежувати або забороняти доступ громадян на окремі ділянки місцевості чи об’єкти з метою забезпечення громадського порядку, громадської безпеки, охорони життя і здоров’я людей".

Крім того, міліціонери можуть проводити аудіо-, відео-, фотофіксацію "як допоміжний засіб попередження протиправних дій та розкриття правопорушень", сказано у пам’ятці.

Пам’ятка Взаємодія міліціонера зі ЗМІ: Права та обов’язки міліціонера
Пам’ятка "Взаємодія міліціонера зі ЗМІ": Права та обов’язки міліціонера

"Міліціонер діє виключно у межах чинного законодавства, журналіст – у межах того, що не заборонено Законом. Міліція не повинна порушувати права журналістів. Журналісти не повинні заважати міліції виконувати свої обов’язки", - наголошується у ній.

Пам’ятка буде поширена, в першу чергу, серед співробітників зовнішніх служб міліції: дільничних, працівників патрульної служби та Державтоінспекції. Крім того, в кожній області проведуть заняття з особовим складом на тему взаємодії зі ЗМІ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News