Євросуд з прав людини закликає до реформ щодо мирних зібрань

Четвер, 11 квітня 2013, 14:29

Палата суддів Європейського суду з прав людини заявляє, що в Україні існує 20-річна прогалина в законодавстві про свободу мирних зібрань.

Такого висновку вона дійшла під час розгляду справи громадянина України Олексія Вєренцова проти України, повідомляє ЄСПЛ.

У зв’язку з цим, ЄСПЛ закликає Україну до проведення невідкладних реформ, передає Інтерфакс-Україна.

Повідомляється, що ЄСПЛ "одноголосно ухвалив, що в справі О.Вєренцова було: порушення статті 11 (свобода зборів та об'єднань) Європейської Конвенції з прав людини; порушення статті 7 (покарання виключно на підставі закону) Європейської Конвенції, порушення статті 6 §1 і 3 (право на справедливий судовий розгляд)".

В ЄСПЛ уточнюють, що ця справа стосувалася прав активіста, який поскаржився на те, що він був засуджений до трьох діб адміністративного арешту за проведення демонстрації без дозволу, навіть якщо такий дозвіл не було передбачено внутрішнім законодавством.

"Суд визнав, що справа свідчить про структурну проблему, а саме законодавчу прогалину, яка стосується свободи зборів, яка залишилася в Україні з часів Радянського Союзу", - йдеться у повдіомленні.

"Дійсно, єдиний наявний наразі документ, яким встановлюються процедури, необхідні для проведення демонстрацій, був ухвалений у 1988 в СРСР і не є загальноприйнятим українськими судами, як такий, що ще застосовується", - зазначили в ЄСПЛ.

"Тому, відповідно до статті 46 (обов'язковий характер і реалізація), суд запропонував Україні терміново реформувати законодавство та адміністративну практику для того, щоб заснувати вимоги для організації і проведення мирних демонстрацій, а також підстави для їхнього обмеження", - констатується в повідомленні.

ЄСПЛ повідомляє, що заявник О.Вєренцов (1973 р.н., проживає у Львові) від імені неурядової організації з прав людини повідомив меру Львова, що проведе серію демонстрацій протягом кількох місяців для підвищення обізнаності про корупцію в органах прокуратури.

12 жовтня 2010 року він організував мирну демонстрацію, під час якої до нього підійшли представники міліції та в кінцевому підсумку його відпустили.

13 жовтня, після скарги, поданої раніше місцевою радою, Львівський адміністративний суд ухвалив рішення, яке забороняє проведення попередньо оголошених нових демонстрації з 19 жовтня.

Того ж дня Вєренцова запросили в Галицьке райуправління міліції, де його звинуватили, зокрема, у порушенні порядку організації та проведення демонстрації.

Згодом його доправили до районного Галицького суду, який визнав його винним у висунутих проти нього обвинуваченнях і засудив його до трьох діб адміністративного арешту. Після відбування покарання Вєренцов оскаржив рішення суду.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News