Україну чекають нові програші в Євросуді за справи по мітингах?

П'ятниця, 12 квітня 2013, 10:38

Україну чекають нові поразки в Європейському суді з прав людини за позовами на заборону мітингів і переслідування їх учасників, аналогічним до позову Олексія Веренцова.

Володимир Яворський, який представляв інтереси Веренцова у ЄСПЛ, каже, що дана проблема з'явилася після зміни президента.

"До 2010 року судова й адміністративна практика була іншою, такої проблеми не було. В ЄСПЛ чимало таких справ. За одним випадком, де я готовив скаргу, комунікація завершилася, рішення очікується вже цієї весни", - сказав він газеті "Комерсант-Україна". 

Сам Веренцов зізнався, що Мінюст пропонував йому мирне урегулювання з виплатою 6 тис. євро в обмін на відкликання скарги з ЄСПЛ.

Рішення за його позовом ще не набуло чинності, і в Києва є можливість оскаржити його у Великій палаті ЄСПЛ.

"Ми поки не вивчили висновки суду й не прийняли рішення щодо його оскарження", - заявив урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ Назар Кульчицький.

У свою чергу, Яворський сумнівається, що буде апеляція. "З погляду європейського права тут нема чого оскаржувати", - сказав правозахисник.

Рішення ЄСПЛ пропонує українській владі невідкладно пухвалити закон, який регулював би порядок інформування про підготовку мітингу, визначав мотиви й порядок дій влади для обмеження такого права.

У рішенні Євросуду наголошується, що в майбутньому законі може бути передбачений обов'язок мітингувальників попередньо інформувати владу про акцію, яка готується, а також право влади забороняти мітинг у судовому порядку.

Крім того, ЄСПЛ визнав неприпустимість притягнення до відповідальності учасників мітингів за ст. 185-1 Кодексу про адміністративні правопорушення (КоАП; "порушення порядку організації й проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій") до ухвалення закону.

Це означає, що більшість арештованих учасників несанкціонованих мітингів можуть розраховувати на перемогу в Страсбурзі – як правило, їм інкримінують порушення ст.185-1 КоАП. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...