Юристи "від народу" просять суд розірвати газові угоди Тимошенко

Середа, 17 квітня 2013, 13:23

Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження за ще одним позовом про розірвання газових контрактів між "Нафтогазом" і "Газпромом" 2009 року.

Про це "Українській правді" розповів ініціатор позову голова Українського юридичного товариства Олег Березюк.

За його словами, з аналогічним позовом до Кабінету міністрів звернувся директор юридичної компанії Lions Litigate Станіслав Батрин, і суд вже розпочав слухання у цій справі.

"Мета дуже проста. Якщо ні влада, ні опозиція не можуть захистити національні інтереси, будемо робити це самі. Це свого роду народна ініціатива. Подумавши, як можна захистити інтереси держави, не звертаючись ні до влади, ні до опозиції, виключно юридичним шляхом, поспілкувавшись з колегами, ми прийшли до висновку, що ця справа перспективна", - сказав Березюк.

Він зазначив, що "не вигадав нічого нового з юридичної точки зору".

"Якщо цивільно-правова угода була укладена під тиском тяжких обставин для однієї зі сторін, вона може бути оскаржена. Є всі юридичні підстави для того, щоб звернутися до Стокгольмського арбітражного суду і поставити питання про розірвання газових контрактів", - зазначив Березюк.

"Уряд давно повинен був би це зробити. Чому він це не робить, не знаю. В опозиціє є так само багато кваліфікованих юристів, які б могли це зробити. Чому вони цього не роблять, я також не знаю", - додав він.

На питання, як буде імплементоване рішення суду у разі, якщо його позов буде задоволено, Березюк відповів:

"Ми не можемо на пряму звернутися до Стокгольмського арбітражу, тому що ми не є суб’єктом. До Стокгольму може звернутися лише "Нафтогаз". Кабмін має юридичний контроль над НАК, і він може ініціювати це питання… Ми будемо скликати круглий стіл, куди запросимо фахівців з питань енергетичної безпеки, колег-юристів, будемо звертатися до європейських структур, ми хочемо розпочати відкриту дискусію, поспілкуватися відкрито, що треба робити далі".

На питання, чи можуть бути якісь наслідки його позову для Юлії Тимошенко, ув’язненої, зокрема, за укладення газових контрактів, Березюк відповів:

"Я можу сказати лише з точки зору теорії. Ми говоримо зараз не про кримінальне провадження, а про цивільно-правові відносини… Скажу вам відверто, я не тільки не бачу складу злочину в діях Тимошенко у даній справі, але й події злочини. Тому це більше питання до адвокатів, які займаються її справою".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування