Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Фюле сподівається, що європейське питання об'єднає опозицію і більшість

Вівторок, 14 травня 2013, 15:15

Робота над європейським порядком денним може бути платформою, яка дозволить об'єднати майже всі політичні сили в Україні.

Така думку висловив єврокомісар із питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна", коментуючи зустріч із одним із лідерів української опозиції Арсенієм Яценюком.

"Я ціную дії опозиції з розблокування парламенту і її конструктивного залучення в роботу над європейським порядком денним, яку я бачу платформою, яка може об'єднати насправді майже всі політичні сили в Україні", - сказав він.

Фюле повідомив, що зустріч із Яценюком дозволила провести "добру дискусію про конструктивну роль опозиції в підготовці й ухиленні низки проєвропейських законів, включаючи ініціативи з відповідного законодавства".

Єврокомісар зазначив, що в один період зустрічався у Брюсселі з Арсенієм Яценюком, секретарем РНБОУ Андрієм Клюєвим і першим віце-прем'єр-міністром України Сергієм Арбузовим.

"Для мене було важливо говорити з ними трьома, щоб оцінити зроблений прогрес і переглянути, що ще має бути зроблено. Ці зустрічі були хорошою можливістю обговорити моніторинговий механізм, зробити політичне судження й політично направити цей процес", - сказав Фюле.

За його словами, у бесіді з Клюєвим сторони фокусувалися на сумісності оцінок (виконання критеріїв), яка має бути поліпшена, й на подальшій роботі, зокрема, у трьох сферах.

"По-перше, це часові рамки проведення судової реформи, якій, як це нам здається, було дано багато часу для підготовки відповідних проектів. Це не дасть нам часу, щоб зробити оцінку до Вільнюського саміту", - зазначив єврокомісар.

"По-друге, законодавство у сфері виборів і, по-третє, виборче правосуддя, відсутність стратегії у вирішенні справи Тимошенко й вирішення проблематики повторення таких випадків", - додав він.

Візит Арбузова Фюле назвав, пославшись на визначення самого першого віце-прем'єра, "освітнім, таким, що дозволяє йому й ряду членів Комісії під час зустрічей сфокусуватися на макроекономічних питаннях".

"Це також надало нам можливість говорити про те, що має бути зроблено зараз і до Вільнюського саміту, про додані цінності глибокої й всеосяжної зони вільної торгівлі. Ми також подивилися на інтеграційну частину Угоди для України", - сказав єврочиновник.

Разом із тим, Фюле шкодує, що після візиту Клюєва в українських ЗМІ з'явилася недостовірна інформація про нібито зняття теми Юлії Тимошенко з порядку денного й чіткий сигнал, що якщо Угоду з ЄС не підпишуть, Україна піде на зближення з Росією.

Він запевнив, що ця інформація "не має нічого спільного з реальністю".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: