Суд щодо земельної афери на Київщині перенесено, у Ар’єва готують позов

Вівторок, 11 червня 2013, 14:41

У Біличанському лісі Київської області провернули аферу з землею за участю чиновників, чергове засідання у справі перенесено на кінець червня.

Раніше про цю аферу вже писала на "Українській правді" Ірина Федорів, деякі її подробиці та документи викладені також на сайті громади селища Коцюбинське.

За даними сайту, селищна рада Коцюбинського роздала 501 ділянку в Біличанському лісі депутатам селищної ради, їхнім родичам, наближеним до місцевої влади особам та підставним громадянам. 

Понад 200 осіб із Дніпропетровської області стали власниками ділянок у лісі й, як правило, про це не знали. Без їхнього відома ці ділянки перепродали. Дерибан відбувся у 2008 році.

З-поміж власників також значиться громадянин Голембієвський, який проживає в Одеській області та є депутатом тамтешньої райради.

Методист у ірпінській податковій академії Єлизавета Сурабко повідомила, що її чоловік Олександр Кот у 2010 році разом із кумом придбав ділянку в Біличанському лісі за адресою Садова 22.

Спершу ділянку на Садовій 22 отримав Сергій Ващинський із Дніпропетровська – 2 березня 2009 року. Оформлював документи Гурген Степанян, який оформив загалом близько 200 сотень ділянок переважно мешканців Дніпропетровської області.

Акт на володіння ділянкою в Біличанському лісі на Ващинського, якого вважають підставною особою
Акт на володіння ділянкою в Біличанському лісі на Ващинського, якого вважають підставною особою

Потім на підставі договору купівлі-продажу від 18 серпня 2009 року власником цієї ділянки став Ігор Шатило, який мешкає в Бучі і на сайті Ірпінської ради значиться як представник Відділу Держкомзему в Ірпені. Тоді цю установу очолював депутат Ірпінської ради Валерій Пєший ("Батьківщина"), який і підписував акти.

15 квітня 2010 року ділянку на Садовій 22 у Шатила купили Олександр Кот і його кум Євген Авраменко. Згідно з договором, який оформлював ірпінський нотаріус Максим Нельзін, за 10 соток у межах столиці вони заплатили лише 37 906 гривень (кожному відійшло по 5 соток).

Угода між Шатилом, Котом і Авраменком щодо придбання 10 соток у Біличанському лісі
Угода між Шатилом, Котом і Авраменком щодо придбання 10 соток у Біличанському лісі

Насправді ж за ділянку заплатили 40 тисяч доларів – по 20 тисяч кожен покупець. Суму в договорі ставили меншу, щоб менше платити за оформлення й держмито. Кот розповів, що при купівлі ділянки у Шатила з боку останнього були брокер та жінка, яка представилась колегою Шатила з відділу земресурсів Інною, усі вони розділили отримані гроші між собою.

Тепер Кот, як і сотні інших ошуканих, має ходити на засідання до Ірпінського суду. Там скасували уже понад 200 актів, які Коцюбинська селищна рада незаконно роздала.

11 червня цього року засідання суду відклали на кінець місяця, бо не з’явилися Ващинський із Дніпропетровської області, Шатило та представник Коцюбинської селищної ради.

Юристи нардепа Володимира Ар’єва з депутатського об’єднання "За збереження Біличанського лісу" пропонують жертвам афери скласти типовий позов до продавця ділянки. Але попереджають, що в суді можна вимагати повернення лише тієї суми, яку зазначено в договорі.

Раніше на засіданні профільного підкомітету ВР стало відомо, що близько 100 ділянок з 501 в результаті афери стали приватною власністю депутата селищної ради Коцюбинського Владислава Євстифєєва.

Журналісти з’ясували, що окрім нього та Пєшого, який публічно визнав, що до земельних афер регіону причетний він разом із місцевими депутатами, причетний також депутат облради Вадим Башун, чий телефон приймальні збігається з контактними телефонами кооперативів, на які завели сотні гектарів.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування