Головний пірат в Україні – державні органи

Понеділок, 17 червня 2013, 15:11

Лідерами з використання неліцензійного програмного забезпечення в Україні є державні органи.

Про це заявив гендиректор компанії "Майкрософт Україна" Дмитро Шимків на круглому столі за назвою "Україна – інтелектуальний пірат №1, причини та наслідки", пише Delo.ua.

За його словами, проблема полягає, в першу чергу, в державі, яка не хоче платити за програмне забезпечення і регулювати цю сферу, і є технічною, а не політичною проблемою.

"Питання ж не у тому, що немає грошей. На комп’ютери і камери спостереження до виборів було виділено 1 млрд грн. Гроші є, а вирішення системної проблеми з піратством немає… Ніхто нічого не робить", - заявив Шимків.

При цьому український уряд планує перейти на безкоштовне відкрите програмне забезпечення (Opensource) до 2015 року, але на сам перехід у бюджеті передбачено 47 млн грн для установки програмного забезпечення на менш ніж 150 комп’ютерах.

"У нас дешевше, і ми готові брати участь в конкуренції, але не крадіть і сядьте, будь ласка, за стіл переговорів і змініть ряд законів", - підкреслив Шимків.

За його словами, Україна – єдина країна, де немає угоди щодо користування програмним забезпеченням державними органами і плати за нього.

"У нас відсутній переговорний процес, ми намагаємося вести діалог з 1999 року, але безуспішно. Кожне відомство говорить, що грошей на ПЗ немає", - зазначив гендиректор компанії "Майкрософт Україна".

"Ми написали 4 тис. листів в усі органи влади. Спочатку нам говорять, що все легально, потім визнають, що нелегальне ПЗ все-таки є, а потім пропонують домовитися. понад 70% ПЗ є неліцензійним", - пояснив Шимків.

Лідерами за використанням неліцензійного ПЗ в Україні э найбільші державні органи – МВС, Податкова, Збройні сили України.

Компанія Microsoft оцінює свої збитки від більш ніж 500 тис. піратських копій в $200 млн.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News