Нардепи дозволили віддавати землі під забудову до 2015

П'ятниця, 21 червня 2013, 13:56

Верховна Рада ухвалила закон, яким заборона передачі у власність та користування земельних ділянок і державної чи комунальної власності відтерміновується до 2015 року.

Відповідні зміни до закону про регулювання містобудівної діяльності, подані до парламенту "регіоналами", підтримали 273 народних депутата.

Згідно з документом, введення в дію частин 3 та 4 статті 24 та п.6 розділу V "Прикінцеві положення" закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" передбачено відтермінувати до 1 січня 2015 року.

"За діючою зараз законодавчою нормою, з 1 січня 2013 року практично зупинився процес передачі у власність та користування фізичним і юридичним особам земельних ділянок із земель державної або комунальної власності, оскільки головною умовою здійснення цих операцій є саме наявність плану зонування або детального плану території", - зазначають автори документу у пояснювальній записці.

Також, за даними авторів закону це "призводить до значних затримок у розробці містобудівної документації".

За даними Мінрегіону, станом на 1 грудня 2012 року в Україні розроблено та затверджено всього 33 плани зонування - в АР Крим, м. Севастополі, Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Київській, Миколаївській, Полтавській, Рівненській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Чернівецькій та Чернігівській областях.

"У 12 областях - Вінницькій, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Луганській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Тернопільській та Черкаській - жодного плану зонування не розроблено взагалі", - додають автори документу.

Таким чином у більшості населених пунктів України процес передачі у власність та користування фізичним і юридичним особам земельних ділянок із земель державної або комунальної власності з 1 січня цього року здійснюватися не може.

Під час підготовки проекту закону про держбюджет на 2014 рік Кабінет міністрів має передбачити кошти на розроблення планів зонування та детальних планів територій.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування