Бжезинський: Українцям обирати, чи бути знову провінцією Росії

Понеділок, 16 вересня 2013, 11:33

Україна ризикує стати "провінцією" Росії, вважає екс-радник президента США з питань національної безпеки, провідний американський геостратег Збігнев Бжезинський.

Про це він сказав у інтерв'ю Deutsche Welle.

На думку Бжезинського, Митний союз має більше політичних мотивів, ніж економічних.

"Цілком очевидно, що його сутність полягає в спробі підкорити одну за другою незалежні сьогодні пострадянські країни. Україна в цьому контексті є найбільшим "трофеєм", і думаю, що росіяни сповнені рішучості підпорядкувати її", - сказав він.

"Насправді ж питання в тому, чи готові українці відстояти свою незалежність. Тому самі українці мають визначити те, чи їм бути знову провінцією у складі більшої Росії", - додав експерт.

Бжезинський також припускає, що Україна може наслідувати приклад Вірменії, яка після домовленостей щодо підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом все ж хитнулася у бік Митного союзу, після чого в ЄС заявили, що угоду не буде підписано.

"Україна, звичайно, набагато більша країна. В якомусь сенсі вона має більш взаємозалежні відносини з Росією, ніж Вірменія, яка географічно є, так би мовити, відрізаною. Тому цілком мислимим є те, що Україна може бути більш вразливою, якщо росіяни поставлять цю тему руба", - сказав він.

На думку Бжезинського, "Кремль намагається оживити в’янучу доктрину".

"Натомість у далекій перспективі ближчі українсько-європейські відносини прокладають шлях для ближчих російсько-європейських взаємин, оскільки зрозуміло, що Україна і Росія філософськи та культурно є частиною Європи. Україна тісніше співпрацює з Росією, маючи від цього вигоду, але опосередковано вигоду від цього має і Росія", - сказав він.

"Зрештою, це набагато перспективніше майбутнє для Росії, ніж варіант, коли Росія є ізольованою і намагається підкупом домогтися інтеграції України до своєї нової імперії, одночасно будучи затиснутою між об'єднаною Європою та Китаєм, який нарощує міць", - додав американський експерт.

Він переконаний, що "сьогоднішнє зближення України з Європою створює умови, які сприятимуть і зближенню Росії з Європою – якщо не завтра, то післязавтра".

"Тому це в інтересах насамперед самої України, але також Росії, а загалом і Європи, щоб цей процес приєднання України до Європи не саботувався, не переривався і не перетворювався на спроби підпорядкувати Україну більшій імперській Росії", - наголосив Бжезинський.

Він додав, що в Україні самі мають обрати майбутнє: "Ми не можемо ратувати за незалежну та демократичну Україну більше, ніж самі українці".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...