Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Тимошенко чекають, що за кілька тижнів її питання вирішиться

Середа, 18 вересня 2013, 12:40

У команді Юлії Тимошенко сподіваються, що у найближчі кілька тижнів буде вирішене питання екс-прем’єра, зокрема, її лікування за кордоном.

Про це сказав соратник Тимошенко Григорій Немиря у інтерв’ю "Deutsche Welle".

За його словами, Євросоюз не підпише угоду про асоціацію з Україною без звільнення Тимошенко: "Категорично ні: неодноразово робилися заяви. Тому що основні критерії висловлені. І якщо не буде виконання по одному критерію, то угоди не буде підписано…Провідні країни (ЄС) наполягають на звільненні Тимошенко".

Немиря зазначив, що міністр закордонних справ ФРН підтвердив, що у лікарні Charité готові прийняти лідерку "Батьківщини", але про дати лікування в Німеччині не йдеться.

"Юлія Тимошенко не веде переговори з керівництвом України щодо цих питань. Все, що відбувається, це в рамках місії Кокса-Квасневського. Вони є головними переговірниками і мають мандат", - сказав опозиціонер.

"Вони приїдуть в Україну вже цього тижня і візьмуть участь у Ялтинській європейській конференції. Ми дуже сподіваємося, що в рамках цієї місії буде досягнутий прогрес так, як він формулюється в умовах Європейського союзу, що передбачає звільнення і політичну реабілітацію Юлії Тимошенко", - заявив він.

На запитання, чи погодиться екс-прем’єр, якщо українська влада запропонує їй виїхати за кордон на лікування без політичної реабілітації, Немиря відповів: "Юлія Тимошенко не отримувала від української сторони ніяких пропозицій. Тут немає чого коментувати".

"Місія Кокса-Квасневського є посередниками в цьому. Ми як опозиція надаємо їм всіляку підтримку і сподіваємося, що за ці кілька тижнів буде вирішене це питання. Від себе додам, чим скоріше будуть зроблені ці кроки, тим кращою може бути атмосфера і більше шансів, що угода про асоціацію буде підписана", - наголосив він.

А для звільнення Тимошенко в юридичній площині, за cловами Немирі, основною є "політична воля президента – він має повноваження для вирішення цього".

"Верховна Рада і ми як опозиція запропонували політико-правовий механізм, запропонувавши законопроект 2023 про декриміналізацію статті 364 та 365 Кримінального кодексу. Але, на жаль, станом на сьогодні ми не бачимо цього законопроекту в порядку денному Верховної Ради", - зазначив депутат "Батьківщини".

"Саме Янукович два роки тому під час зустрічі з комісаром Фюле та міністром закордонних справ Швеції у Ялті висловлювався, що звільнення Юлії Тимошенко може бути в рамках реформи Кримінального кодексу. Цього не було зроблено. Але якщо справа політична, то інструменти мають бути політичними", - уточнив Немиря.

На запитання, чи погодиться Тимошенко на амністію, він відповів: "Я б не говорив про гіпотетичні речі. Йдеться про суть справи, а суть така, що вона відбуває покарання за злочин, який не скоювала".

"Її арешт, вирок і ув’язнення є політично вмотивованими і не мають нічого спільного з правом, тому справедливість має бути відновлена. Це означає її звільнення і політичну реабілітацію", - заявив Немиря.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування