"Вишки Бойка" купили насправді у норвежців - ЗМІ

Понеділок, 2 вересня 2013, 17:51

НАК "Нафтогаз-України" у 2011 році придбав морську бурову платформу (B319) за 220 мільйонів доларів у компанії Standard Drilling.

Про це у понеділок пише журналіст Грехем Стек у статті для Business New Europe.

Дані про цю покупку опублікувала норвезька компанія Ferncliff, яка є материнською для компанії Standard Drilling.

Бурові платформи, які стали вишками Бойка, були продані невідомому. Документ Business New Europe.
Бурові платформи, які стали "вишками Бойка", були продані невідомому. Документ Business New Europe.

Опубліковані дані спростовують дані "Нафтогазу" про те, що бурова платформа була придбана за 400 мільйонів доларів на відкритому тендері у латвійської Riga Shipyard.

У презентації, опублікованій Ferncliff, зазначено, що у вересні 2011 року платформа B319 була продана "нерозкритому покупцю, зареєстрованому у Великобританії".

"Материнська компанія Ferncliff повідомила, що установка була продана "Нафтогазу" ще на стадії будівництва за 220 мільйонів доларів, після замовлення її через провідного виробника Сінгапуру Keppel Fels в грудні 2010 року за 179 мільйонів доларів", - сказано в статті.

Перепродана платформа. Презентація Ferncliff
Перепродана платформа. Презентація Ferncliff

Схема покупки через Standard Drilling була повторена "Нафтогазом" у березні 2011 року: тоді ідентичну бурову платформу виробництва KeppelFells було куплено за 400 мільйонів доларів.

Покупцем платформи в березні стала британська фірма Highway Investment Processing.

Генеральний директор компанії Ferncliff і Standard Drilling Мартін Нес, відмовився від коментарів виданню. Відмовилися коментувати угоди і у "Нафтогазі".

На думку автора статті, "розкриття цієї інформації може означати, що тепер Ferncliff вважає таємного покупця Великобританії агентом "Нафтогазу".

Як відомо, бурові платформи, закуплені "Чорноморнафтогазом" також називають "вишками Бойка" на честь колишнього міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка (нині віце-прем`єр).

Це словосполучення є одним із символів тендерної корупції в Україні.

У 2011 році "Чорноморнафтогаз" на тендері придбав дві морські бурові платформи за ціною 400 мільйонів доларів кожна.

У першому тендері "Чорноморнафтогазу" взяли участь тільки дві, пов’язані між собою фірми. Ціна установки (400 мільйонів доларів) виявилася на 150 мільйонів доларів вищою, ніж у виробника.

У другому тендері взяли участь три посередники.

ЗМІ стверджували, що ринкова ціна другої установки також коливається близько 200 мільйонів доларів. Натомість переможцем виявилася "Ризька судноверф" із ціною близько 400 мільйонів доларів.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...