ФІФА попросять не вважати символіку ОУН-УПА нацистським символом

Субота, 28 вересня 2013, 10:37

Символіку ОУН-УПА, банери із зображенням Степана Бандери та Романа Шухевича, а також геральдичного знаку "Галицький лев" просять виключити  з переліку дискримінаційних символів.

Відповідну петицію до керівництва "Футбол проти расизму в Європі" та президента ФІФА розміщено на сайті Всеукраїнської молодіжної громадської організації "Молодіжний націоналістичний конгрес".

Як зазначають у МНК, в буклеті, що містить образливі та дискримінаційні символи, значаться червоно-чорний прапор (ОУН-УПА), банери із зображенням Степана Бандери та Романа Шухевича і геральдичний знак "Галицький лев", який підписаний як символ 14-ї гренадерської дивізії Ваффен СС "Галичина".

"Вважаємо, що ФАРЄ було невірно поінформовано та введено в оману заангажованим та упередженим підходом осіб, які мають особисте негативне ставлення до перелічених історичних постатей, що і стало причиною включення вище вказаних символів та постатей до списку заборонених", - підкреслюють у МНК.

Також в організації нагадали, що "керівників українського визвольного руху та структури ОУН і УПА визнано борцями за незалежність України", що  вказано в чинному указі президента України Віктора Ющенка, а Галицький лев - геральдичний символ, який є гербом Галицько-Волинського князівства.

"Зазначена символіка не перебуває в Україні в списку заборонених, так само вона не є забороненою в інших державах і, з точки зору європейського права, не відноситься до нацистських символів", - підкреслюють автори петиції.

На думку активістів, визначаючи ці символи забороненими, "ФАРЄ порушує принципи міжнародного права ООН Пункту 3 "Невтручання у справи, які є внутрішньою компетенцією держав", та Статтю 19 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права ООН, який гарантує право безперешкодно дотримуватися своїх поглядів та право на вільне вираження свого погляду".

"З огляду на вищенаведені факти, просимо Вас прибрати вказану символіку з переліку образливих та дискримінаційних символів ФАРЄ, створеному за результатами моніторингу ФАРЄ, у зв’язку з недоцільністю та правовою необґрунтованістю", - йдеться у зверненні.

Наразі, за даними МНК, зібрано 2 384 підписів з необхідних 10 000.

Як відомо, напередодні Дисциплінарний комітет ФІФА ухвалив рішення, яким заборонив грати на стадіоні "Арена -Львів" з 27 вересня і до закінчення відбіркового турніру на Чемпіонат світу 2018 року в Росії включно.

Також вирішено оштрафувати Федерацію футболу України на 45 тис. швейцарських франків, а відбірковий матч чемпіонату світу 2014 року між збірними України та Польщі з футболу 11 жовтня в Харкові провести без глядачів.

Таке рішення було ухвалено на підставі рапортів арбітра та інспектора матчу Україна - Сан-Марино у Львові і доповіді спостерігача організації FARE про расистські і дискримінаційні прояви місцевих вболівальників

У свою чергу мер Львова Андрій Садовий заявив, що жодних заборонених прапорів і банерів на стадіоні "Арена Львів" під час матчу не було. За словами Садового, у ФІФА побачили на стадіоні у Львові національну символіку, яку помилково визнали за нацистську.

"Так, там були петарди. Але я не бачив там жодної забороненої символіки", - підкреслив Садовий.

Як відомо, у вересні "Газпром" підписав угоду з Міжнародною федерацією футболу (FIFA) на 2015-2018 роки, згідно з якою отримає статус офіційного партнера змагань, проведених FIFA, включаючи чемпіонат світу з футболу в 2018 році в Росії.  "Газпром" матиме можливість використовувати свій торговий знак і торгові знаки групи компаній "Газпром" на офіційних заходах FIFA з 1 січня 2015 року до 31 грудня 2018 року.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування