Головний "регіонал" Черкащини знищив об'єкт заповідника "Батьківщина Тараса Шевченка"

Неділя, 20 жовтня 2013, 18:45

У селі Моринці на Черкащині, де народився Тарас Шевченко, знищено 200-літню автентичну хату заможного чумака, що була об’єктом Національного заповідника "Батьківщина Тараса Шевченка".

Про це пише "Про головне".  За даними  видання, до 200-річчя з дня народження Шевченка влада планує відкрити у Моринцях етнографічний комплекс.

"Хату, яку пам’ятав ще Тарас (Шевченко) зруйновано. Дерев’яна оселя витримала сотні років, її пам’ятають десятки поколінь, але хата не витримала перед планами  головного регіонала Черкаської області, героя України Сергія Тулуба", - зазначає видання.

"Щоб відобразити тодішнє життя чумака Тютюнника з надвірними спорудами: воловнею, повіткою, клунею, коморою, льохом запланували витратити 2 мільйони гривень. Влітку обласна державна телерадіокомпанія повідомляла, що хаті чумака "подарують друге життя", - йдеться у повідомленні.

"Дивує те, що таке варварство затіяли на порозі зими, майже наприкінці жовтня, у холодну дощову пору. … Технологія спорудження хатини у стилі 18-19 ст. передбачає, що вона має добре просихати", -  зазначає видання. 

Такий вигляд мала зруйнована памятка до початку нового будівництва. Фото - progolovne.ck.ua
Такий вигляд мала зруйнована пам'ятка до початку нового будівництва. Фото - progolovne.ck.ua
 
 
 

Як відомо, указом президента України, 2014 рік оголошено роком Тараса Шевченка на честь 200-річчя з дня народження поета. Національний комітет з питань підготовки цього заходу очолює Янукович, прем'єр-міністр Микола Азаров очолює оргкомітет. 

У березні 2013 року  Віктор Янукович заявив, що Україна виконає всі заходи і буде готова гідно відзначити 200-річчя з дня народження Шевченка: "Заплановані обсяги роботи на святкування 200-річчя розписані, виконавці вже працюють". 

Планом заходів передбачається широке відзначення міжнародною спільнотою 200-річчя від дня народження  (зокрема у РФ, Казахстані, Литві, Польщі), організації та проведення у 2014 році всеукраїнського Шевченківського форуму та Шевченківського міжнародного літературного конгресу, розроблення та затвердження державної цільової програми "Шевченківський дім" та ін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News