Обама наказав "слухати" Меркель у посиленому режимі - ЗМІ

Неділя, 27 жовтня 2013, 14:28

Президент США знав про прослуховування телефону канцлера Німеччини з 2010 і стеження за Ангелою Меркель  було лише посилене

Про це повідомляє "Німецька хвиля" з посиланням на видання Bild am Sonntag та джерела в американських спецслужбах.

За даними видання, тодішній керівник Агентства національної безпеки США Кіт Александер особисто повідомляв Обамі про таємну операцію.

Утім, "Обама тоді не зупинив операцію, а дозволив проводити її далі", - цитує газета співробітника-високопосадовця з АНБ.

Згодом Білий дім доручив зібрати докладне досьє на Ангелу Меркель.

За даними інформатора газети, Обама не довіряв Меркель і хотів усе про неї знати. АНБ посилило стеження за канцлером ФРН, при чому прослуховувався не лише її партійний мобільний телефон, а й телефон, який вважали захищеним від прослуховування, який Меркель одержала влітку 2013 року.

"Це свідчить про те, що стеження за Меркель здійснювалося до нещодавнього часу", – зазначає Bild am Sonntag.

Також видання зазначає, що фахівці АНБ перехоплювали не лише телефонні розмови Меркель, а й її SMS-повідомлення. Лише особливо захищена телефонна лінія Меркель у відомстві федерального канцлера залишалася вільною від прослуховування.

Усі дані передавалися не до центрального офісу Агенстства національної безпеки, як зазвичай, а безпосередньо до президентської адміністрації Обами, повідомляє видання.

За даними Bild am Sonntag, Штати стежили і за попередником Меркель  - Герхардом Шредером, а після приходу до влади Меркель цю практику просто продовжили.

Як відомо, раніше Spiegel з посиланням на секретні документи повідомив: американські спецслужби прослуховували телефон канцлера Німеччини Ангели Меркель майже 11 років.

Разом з тим президент США Барак Обама запевнив Меркель, що нічого не знав про її прослуховування.  

Міністр внутрішніх справ Німеччини Ганс-Петер Фрідрих вимагає застосування юридичних кроків у зв'язку зі скандалом довколо прослуховування телефонів Меркель. Він зауважив, що прослуховування - злочин, а винні мають притягатися до відповідальності.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування