Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Заступник голови ЦВК про нові виборчі ініціативи: Це буде трагедія

Четвер, 3 жовтня 2013, 16:42

Заступник голови Центрвиборчкому Жанна Усенко-Чорна вважає, що передача повноважень щодо реєстрації кандидатів у народні депутати на мажоритарних округах окружним виборчим комісіям може спричинити збої при підготовці та проведенні виборів.

Про це вона заявила у четвер під час засідання "круглого столу", присвяченого вивченню та обговоренню зауважень і рекомендацій Венеціанської комісії та ОБСЄ, повідомляє "Укрінформ".

"Щодо питання передачі повноважень ЦВК відносно реєстрації кандидатів до окружних виборчих комісій скажу, що більшої дурниці зробити просто неможливо. Це буде трагедія аж до того, що в низці виборчих округів вибори просто не відбудуться", - зазначила вона.

На думку Усенко-Чорної, ОВК буде важко впоратися з темпами та об'ємом роботи під час реєстрації кандидатів.

"На останніх виборах близько 15% так званих технічних кандидатів знялися з реєстрації, що спричиняло щоденні зміни до тексту виборчих бюлетенів. Уявіть собі, як окружні виборчі комісії будуть справлятися з цим завданням", - зазначила заступник Охендовського.

"Будь-які оперативність, адекватне реагування на такі технічні моменти не просто призведуть до збоїв, а до неможливості встановлення результатів і неможливості проведення виборів", - застерегла Усенко-Чорна.

Водночас експерт ОБСЄ/БДІПЛ Джессі Піллігрім вважає, що внесення відповідних змін до законодавства та передача функції реєстрації кандидатів були б доцільними, оскільки це дозволило б зняти навантаження з ЦВК та заощадити її ресурси.

Опозиція також виступила проти можливого передання окружним комісіям від ЦВК повноважень із реєстрації кандидатів у депутати Ради в мажоритарних округах.

Про це під час круглого столу з питань зміни виборчого законодавства сказав депутат Ради від фракції "Батьківщина" Руслан Князевич, - повідомляють "Українські новини".

З його слів, ЦВК на виборах депутатів Ради у 2012 році відмінно впоралася з реєстрацією мажоритарних кандидатів, і, на його думку, це була єдина можливість для опозиційних кандидатів зареєструватися без будь-яких проблем.

Міністр юстиції Олена Лукаш зазначила, що вона також уважає досить спірними такі зміни, однак підкреслила, що цю норму рекомендують міжнародні спостерігачі та європейські експерти.

Як повідомлялося, у проекті змін виборчого законодавства, розробленому Мін'юстом, пропонується передати окружним комісіям від ЦВК реєстрацію кандидатів у депутати Ради в мажоритарних округах.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: