Amnesty International засуджує насильство проти українців

Субота, 30 листопада 2013, 18:03

Аmnesty International засуджує насильницький розгін мирних демонстрантів у Києві на Майдані Незалежності.

Про це заявила директор Amnesty International в Україні Тетяна Мазур, коментуючи розгін Євромайдану.

"Жорстоко розігнавши мирну демонстрацію рано-вранці, українська влада порушила ті самі стандарти і цінності, прагнення до яких вона задекларувала", - сказала вона.

"Міжнародні стандарти з прав людини дозволяють обмеження права на свободу зібрань тільки у випадках "нагальної суспільної необхідності". Зведення новорічної ялинки в жодному разі не може вважатися поважною причиною для обмеження права на свободу зібрань", - сказала Мазур.

За словами очевидців, опитаних співробітниками Amnesty International, міліціонери "Беркуту" спершу сказали демонстрантам розійтися, адже демонстрація була "незаконною", а потім почали бити тих, хто залишився.

Глава київської міліції взяв на себе відповідальність за розгон демонстрації "Беркутом", але сказав, що насильство стало результатом провокації.

"Ці пояснення з боку влади непереконливі. Відеозаписи не показують жодних ознак провокацій зі сторони протестуючих. Більш того, очевидно, що наказ розігнати демонстрацію було віддано до того, як будь-яка провокація могла статися", - сказала Мазур.

"Зрозуміло, що хтось вирішив покінчити з цими демонстраціями раз і назавжди. Не може бути жодного виправдання цього розгону та насильства, яке було застосоване", - уточнила вона.

Amnesty International закликає українську владу виконувати свої зобов'язання в галузі прав людини з захисту права на свободу мирних зібрань.

"Влада має дослідити причину, чому був відданий наказ розігнати демонстрацію, а також запезпечити розслідування всіх заяв про застосування насильства зі сторони міліціонерів", - заявили у організації.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування