Янукович здав Росії незалежність України - експерт

Понеділок, 23 грудня 2013, 17:06

Підписанням в Москві угод 17 грудня Янукович зробив себе, а значною мірою й Україну, залежними від Росії.

Таку думку висловив Джеймс Шерр, член програми Росія - Евразія в Лондонському науковому центрі Chatham House, у своєму інтерв'ю KyivPost.

На його думку, своїм небажанням виконувати вимоги МВФ і ЄС, що могло б поліпшити становище економіки країни , Янукович поставив себе у безвихідну ситуацію.

"Путін дієво пояснив Януковичу, що, якщо той підпише угоду про асоціацію з ЄС, він, (Путін), переламає йому всі кістки. І продемонстрував, як це буде" , - вважає експерт.

Шерр стверджує, що голова РФ пригрозив нищівним ударом по ключовим галузям украиских економіки, який би зачепив і найбільш актуальні для самого Януковича промислово-фінансові інтереси.

Тепер, на його думку, мова вже не йде про вступ до Митного союзу - зміниться сам прінцип побудови відносин між країнами.

"Нові рамки будуть побудовані на взаємозалежній, міжсекторальній інтеграції, іншими словами - на включенні Росії у відносини власності та управління ключовими секторами української економіки", - підкреслює Шерр.

Якщо допомога від західних партнерів грунтувалася на чітких вимогах і могла принести користь Україні, то допомогу Росії , дозована з Москви, як вважає експерт, здатна тільки культивувати "слабкість і раболіпство".

"Коли Путін перекриє кран, то Україна опиниться в тій же ситуації, що й раніше, а, можливо, ще й у гіршій", - відзначає експерт.

Як відомо, 17 грудня президент Віктор Янукович з'їздив до Москви й уклав ряд угод. Зокрема, "Газпром" знизив ціну газу для України на третину – $268,5 за тисячу кубометрів буде з початку 2014 року.

Крім того, Росія надає Україні 15 мільярдів доларів. Вже скоро може придбати дворічні єврооблігації України на 3 мільярди доларів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...