Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Рада ухвалила закони, що відкривають шлях до масових репресій – фонд "Відродження"

Четвер, 16 січня 2014, 21:18

Ухвалені Радою у четвер закони відкривають шлях до масових репресій проти українців.

Про це йдеться у заяві Міжнародного фонду "Відродження"

На думку керівництва фонду, у стінах Верховної Ради "відбулась безпрецедентна за своєю зухвалістю атака на базові права людини та громадські свободи, що ставить під сумнів демократичну природу української держави та відкриває шлях до масових репресій проти її громадян".

В установі нагадали, що з грубим порушенням регламенту і без обговорення було ухвалено репресивний законопроект №3879 "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян".

У фонді нагадали, що 30 листопада 2013 року наказом виконавчої влади було криваво розігнано мирне зібрання Євромайдану. Суспільство відповіло на це наймасовішими за історію України мирними акціями протесту.

"У свою чергу, замість переговорів, пошуку консенсусу та врегулювання кризи цивілізованим шляхом за допомогою ухваленого закону влада сьогодні намагається  легітимізувати прийдешні репресії, брутально позбавити людей фундаментальних прав та свобод, тим самим – розігнати громадянське суспільство і позбавитись протестів на всіх Майданах країни", - сказано в заяві.

Закон суттєво обмежує свободу мирних зібрань, вимагаючи отримувати дозвіл у МВС як на порядок їх проведення, так і на створення елементарних умов для масових заходів (тенти, сцена тощо), повністю виводить за сферу відповідальності всіх, причетних до кривавих подій на Євромайдані, створює правові підстави для запровадження цензури, коли самі і прокурори вирішують щодо відкриття кримінального впровадження за критичні висловлення у бік влади.

"Можливість звинувачення в екстремізмі, поняття якого залишається у законі розмитим, повністю розв'язує владі руки для свавільних звинувачень та притягнення громадян до кримінальної відповідальності", - сказано в заяві.

"Закон суттєво зменшує простір свободи слова, фактично забороняючи створення і діяльність незалежних інформаційних агенцій у мережі Інтернет", - йдеться у повідомленні.

"Через ухвалений законопроект влада намагається скопіювати путінські технології дискредитації та встановлення тотального контролю над неурядовими організаціями, які отримують сприяння від демократичних країн і фондів, вимагаючи від них реєстрації у якості "іноземних агентів" та вводячи податкові механізми обмеження фінансової допомоги для громадської активності", - сказано в заяві.

"Закон атакує фундаментальні громадянські свободи - свободу вираження поглядів, свободу мирних зібрань, свободу об'єднань. Саме тому його дійсне правове значення нікчемне, й він не має права на існування у незалежній Україні. Цей недолугий закон є ще одним свідченням антидемократичних намірів тих, хто його ухвалював", - йдеться у документі.

"Ми закликаємо всіх представників громадянського суспільства, всіх громадян, для яких права та свободи є цінністю, виступити проти закону, що утверджує авторитарний режим в Україні!" – закликали у Фонді.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування