РИБАК ПОРУШИВ РЕГЛАМЕНТ, ПІДПИСАВШИ ЗАКОНИ У ЧЕТВЕР

П'ятниця, 17 січня 2014, 22:32

Спікер Володимир Рибак порушив як мінімум дві норми регламенту, підписавши ввечері того ж дня закони, які більшість проголосувала руками у четвер.

Це виходить з тексту Закону про регламент Верховної Ради.

Так стаття 130, пункт 2 визначає, що "Голова Верховної Ради підписує поданий на підпис закон не раніше двох і не пізніше п'яти днів з дня його подання, крім випадків, передбачених цим Регламентом".

Закон був прийнятий у четвер вдень і вже ввечері того ж дня спікер Володимир Рибак його підписав та передав президенту.

Крім того, порушено ще одну норму, зазначено у пунті 3 статті 130 Регламенту. Згідно з нею голова ВР не має права підписувати закон, якщо "у разі виявлення порушень законодавчої процедури, передбаченої цим Регламентом, наслідком чого може бути скасування результатів голосування,… народний депутат у дводенний строк може письмово звернутися до Голови Верховної Ради України з обґрунтованою пропозицією про внесення уточнень до прийнятого закону".

"У цьому разі Голова Верховної Ради України не підписує закон без розгляду зазначених пропозицій Верховною Радою у порядку, передбаченому цим Регламентом (стаття 48)", - зазначається у Регламенті.

Чинний закон про Регламент ВР, стаття 130
Чинний закон про Регламент ВР, стаття 130

Порушення Рибаком двох норм набуття чинності законодавчого акту підтвердив "Українській правді" депутат від Батьківщини Павло Петренко.

"Так, спікер порушив дві норми регламенту. З одного боку щодо двох днів, раніше яких він не мав права підписати закон. А друга норма стосується того, що ми одразу подали заяви і проекти постанов по кожному з законів", - сказав Петренко.

Як відомо, у четвер більшість проголосувала "руками" кілька законів, які утискають низку прав громадян і посилюють для влади можливість карати учасників акцій протесту й інших незгодних із діями влади.  

Серед запроваджених змін – повернення кримінального переслідування за "наклеп" і внесення до Кримінального кодексу статті про "екстремістську діяльність", яка визначається дуже широко.

Не зважаючи на порушення процедури голосування та процедури підписання, президент Віктор Янукович підписав ці закони у п'ятницю.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News