Закон про амністію торкнеться лише тих, кого визнають "мирним"

Четвер, 30 січня 2014, 08:59

Автор закону про амністію Юрій Мірошниченко заявив, що дія цього закону поширюється лише на учасників мирних акцій протесту.

"Підпадають під дію цього закону тільки мирні протестувальники", - заявив він, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Як відомо, даний закон ухвалювався у Верховній Раді у середу без обговорення. В опозиції вже заявили, що влада для набуття ним чинності висунула умови, які Майдан не виконає.

Закон "Про усунення негативних наслідків і недопущення переслідувань і покарання осіб у зв'язку з подіями, які мали місце під час проведення мирних зібрань" уже опубліковано на сайті парламенту.

Він вводиться в дію лише з дня появи на сайті Генпрокуратури інформації про звільнення протестувальниками всіх адмінбудівель і розблокування вулиці Грушевського. Також повинні бути розблоковані інші вулиці, площі, провулки, бульвари в Києві та інших містах – крім тих, на яких відбуваються "мирні акції".

Мірошниченко запевнив: "Закон не передбачає необхідності звільнення проїжджої частини вулиці Хрещатик і прилеглих до неї вулиць. Він стосується лише вимоги звільнення приміщень, пов'язаних із діяльністю органів місцевого самоврядування й органів виконавчої влади". 

"Про згортання Майдану не йдеться, можливість мирних протестів залишається", - сказав він.

Стаття 10 закону відводить протестувальникам на виконання умов 15 днів із наступного після набуття чинності законом дня. Після закінчення цього терміну закон втрачає дію.

Згідно з ним, звільняються від кримінальної відповідальності особи, підозрювані чи звинувачувані в скоєнні низки статей КК за умови, що ці злочини пов'язані з масовими акціями протесту, які почалися наприкінці листопада 2013 року, і закриваються відповідні кримінальні провадження.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування