На Майдан щодня жертвують від 180 до 350 тисяч гривень

Понеділок, 17 лютого 2014, 16:31

У середньому на потреби Майдану небайдужі жертвують від 180 000 до 350 000 гривень, максимальну суму зі скриньок забирали 22 чи 23 січня – 748 000 гривень.

Про це розповіли "Форбсу" у фінансовій службі Майдану, за яку відповідає комендант Будинку профспілок Степан Кубів.

Він розповів, що на Майдані Незалежності для пожертв стоїть одна велика скринька з прозорого пластика, ще 16 установлені по всій території, яку контролюють протестувальники. Їх приносять у фінансову службу й розкривають щодня. Але це не єдине джерело надходження коштів.

"До нас надходять грошові перекази від українців із Росії, Казахстану, Канади, Європи. Дають гроші й багато підприємців, які воліють себе не називати, щоб не створити проблеми для свого бізнесу, надходять кошти і від народних депутатів із усіх опозиційних партій", - розповів Кубів на початку лютого.

Бізнесмени не даремно бояться відкривати свої імена: у того ж Кубіва за рішенням Дарницького суду Києва наприкінці січня було арештовано майно й заморожено рахунки.

Колега Кубіва Богдан на запитання про максимальну суму відповів: "Максимум – це було 22 чи 23 січня – за день ми зібрали зі скриньок 748 000 гривень".

У середньому ж за день надходять пожертви на суму від 180 000 до 350 000 гривень. Якщо перевести цю суму у долари й рахувати за курсом НБУ (за час протистояння – 8,4 гривні за $1), щоденні пожертви на Майдан становлять від $21 400 до $41 700.

Співробітники фінансової служби показують прозорі скриньки й пластикову тару, відібрану в людей, які збирають пожертви нібито для Майдану, але привласнюють їх собі. Бійці самооборони перевіряють, чи всі скриньки – зі пломбами фінансової служби.

Близько 90% усіх коштів збираються зі скриньок для пожертвувань, 8-9% – від депутатів і підприємців, а від 1,5% до 2% – від українців за кордоном.

Часто люди приносять гроші, а у фінансовому управлінні їм дають список того, що необхідно придбати. Кубів оцінює частку такої матеріальної допомоги в 60% від усієї підтримки Майдану. "Ми намагаємося мінімізувати кількість готівки", - пояснює він.

Гроші йдуть на різні потреби.

Так, за словами Кубіва, на Майдані й прилеглих вулицях установлено 201 намет. У грудні в них і в зайнятих будівлях постійно проживали близько 7000 осіб. А після початку протистояння на Грушевського наприкінці січня протестувальників прибуло, на початок лютого Кубів оцінює чисельність протестувальників у 15 000-20 000 людей. 

Понад 60% витрат – продукти. Годують не лише бійців самооборони й волонтерів, але й усіх відвідувачів Майдану.

Від 4% до 8% іде на дрова й паливо, близько 20% – комунальні послуги в чотирьох будівлях (тепер уже в трьох, без КМДА – ред..). Решта – ліки, біотуалети, послуги зв'язку.

Вивіз сміття приватною компанією також оплачується з пожертв. Щодня вивозиться від 25 до 140 кубометрів сміття, у цьому задіяно 46 волонтерів.

На виплати родинам загиблих і лікування поранених уже витрачено 580 000 гривень. 

Фінансова служба оплатила комунальні послуги Будинку профспілок і інших захоплених будівель на суму понад 300 000 гривень. До 20 лютого потрібно було сплатити ще 180 000 гривень.

При цьому заяви прихильників влади про те, що Майдан фінансується посольствами, Кубів прокоментував так: "У дурного птаха дурна пісня".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News