Свободівець: Треба зробити закон про амністію законом про "реабілітацію"

Середа, 5 лютого 2014, 09:56

В опозиції закликають Верховну Раду скасувати ті норми так званого закону про "амністію" для учасників акцій протесту, які роблять його чинним після виконання вимог.   

Про це заявив депутат "Свободи" Ігор Швайка з трибуни парламенту в середу.

Він закликав перейменувати цей закон "регіонала", ухвалений 29 січня, на закон про "реабілітацію".

За словами Швайки, він та Олександр Мирний внесли у понеділок до ВР законопроект про внесення змін до закону "про усунення негативних наслідків щодо участі громадян у мирних протестах".

"Той закон, який існує сьогодні, фактично є законом про заручників… Позиція нашої фракції і тих людей, які вийшли на Майдан, чітка і однозначна: держава мусить ухвалити закон про реабілітацію учасників протестних акцій", - заявив Швайка.

"Ми пропонуємо змінити назву і цей ухвалений закон назвати "Закон про реабілітацію учасників протестних акцій", - сказав він.

Швайка також зазначив, що законодавство України ще не бачило "такої конструкції, що закон починає застосовуватися по відмашці генерального прокурора… ніколи чинне законодавство не надавало право ні міністру внутрішніх справ, ні генеральному прокурору водити в дію той або інший закон".

"Наша пропозиція: скасувати 9, 10 та 11 статті ухваленого закону і перейти до нормального режиму закриття всіх проваджень, оскільки необхідно зробити крок до переходу від закону про заручників до закону про вибачення держави Україна перед своїми громадянами, яких, по суті, поставили сьогодні в положення злочинців", - сказав опозиціонер.

"Держава мусить вибачитися в особі Верховної Ради за те, що недалекоглядною позицією завела в такий стан країну. Це буде початком можливим виходу із тієї кризової ситуації, в якій сьогодні перебуває наша країна. Слава Україні!", - додав "свободівець".

Згодом його соратник Андрій Мохник заявив, що якщо законопроект Швайки та Мирного не приймуть, то "вулиця" (протести) буде лише наростати. 

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування