Рада закликає країни-гаранти забезпечити цілісність України

Неділя, 2 березня 2014, 12:27

Під час закритого засідання Верховної Ради у неділю було ухвалено 3 постанови.

Про це передав кореспондент УП з парламенту.

Зокрема, ВРУ звернулась до держав-гарантів відповідно до Будапештського меморандуму забезпечити територіальну цілісність України.

Крім того, ВР вимагає виконання базових угод про перебування ЧФ РФ у Криму та негайного відведення військ в місцеві дислокації.

Також Рада наголошує на можливості проведення місцевого референдуму в Криму на підставі Конституції та відповідного закону України.

Парламент також підкреслив необхідність вирішення конфлікту виключно мирним шляхом за участі міжнародних експертів ОБСЄ, ООН, Ради Європи, ЄС, СНД, країн Будапештського меморандуму.

В цій же постанові ВР гарантує дотримання всіх раніше підписаних угод, а також забезпечення проведення чесних прозорих виборів.

У другій постанові парламент висловив солідарність зі збройними силами України та схвалив рішення РНБО про переведення ЗСУ у повну бойову готовність.

Рада також доручила уряду вжити заходів для покращення фінансового забезпечення ЗСУ України.

Було прийнято також звернення до парламентів держав-гарантів безпеки України про визнання дій Росії неприпустимим, кричущим порушенням всіх засадничих принципів міжнародних відносин.

У зв'язку з військовими діями Росії проти України ВР звертається до парламентів держав Будапештського меморандуму, міжнародних організацій із закликом направити спеціальні моніторингові місії в Україну.

Крім того, парламент звернувся до країн Будапештського меморандуму щодо надання допомоги з охорони ядерних об'єктів країни.

Також Верховна Рада запросила міжнародні структури організувати виїзні засідання своїх органів в Україні.

Крім того, Верховна Рада передбачила необхідність формування групи для проведення переговорів з РФ.

Під час свого виступу у ВР прем'єр-міністр Арсеній Яценюк закликав до дипломатичного розв'язання конфлікту з огляду на "кратну перевагу збройних сил Росії над збройними силами України".

Він також повідомив, що протягом останніх років здійснювалась цілеспрямована діяльність щодо підриву національної безпеки України.

Розповідаючи про свою розмову з прем'єр-міністром Росії Дмитром Медведєвим, Яценюк сказав, що той виправдовував рішення про використання ЗС "нападами на російське населення в Україні".  

За словами українського прем'єра, він попросив Медведєва навести конкретні приклади цього, але натомість не почув жодного з них.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування