Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЄС допоможе Україні з боргами за газ, а США – повернути вкрадені гроші

Середа, 5 березня 2014, 09:22

Допомога Україні зі сплатою її значного боргу за спожитий газ є одним із важливих пунктів пакету допомоги, який готує для Києва Європейська комісія.

Про це сказав єврокомісар із питань енергетики Ґюнтер Еттінґер у вівторок, передає "Радіо Свобода".
 
Він зазначив, що "Нафтогаз України" заборгував російському "Газпрому" близько 2 мільярдів доларів, і Євросоюз допоможе Києву сплатити цей рахунок.
 
Подробиці цього пакета допомоги мають уточнити в середу з тим, щоб у четвер розглянути його на саміті Євросоюзу. За деякими повідомленнями, обсяг пакета може перевищити 1 мільярд євро.
 
Єврокомісар також припустив, що ЄС може допомогти Україні і з постачанням газу. За його словами, Словаччина може влаштувати реверс газового потоку, щоб пустити його до України.
 
Наразі ЄС запропонував Україні допомогу на суму в 610 мільйонів євро; повідомляють, що до цієї суми можуть додати ще 500 мільйонів євро.
 
Між тим, державний секретар США Джон Керрі заявив, що Сполучені Штати Америки співпрацюють із тимчасовим урядом України, щоб допомогти йому знайти й повернути викрадені з України кошти.
 
Також США допоможуть Україні "впоратися з політично мотивованими торговельними практиками Росії – чи йдеться про маніпуляції з постачанням енергоносіїв, чи про заборону найкращого шоколаду в Україні", сказав він.
 
Крім того, сказав держсекретар, США працюватимуть із українським урядом задля подолання корупції.
 
США також працюють для розробки пакету допомоги з Міжнародним валютним фондом та міжнародними партнерами, сказав він.
 
За словами Керрі, ця допомога має сприяти Україні у відновленні фінансової стабільності в короткостроковій перспективі і досягти зростання економіки в довгостроковій.
 
Цей пакет передбачає позикові гарантії для України на суму в один мільярд доларів, які вже набули чинності, сказав він.
 
Тепер у Міністерстві фінансів США у співпраці з іншими партнерами готують ширший і глибший план допомоги, додав Керрі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...