Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МЗС України викликало посла Угорщини через слова про автономію угорців

Вівторок, 13 травня 2014, 16:35

Міністерство закордонних справ України стурбоване висловленнями прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана й запрошує для розмови угорського посла.

Про це заявив директор департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс на брифінгу в Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Висловлювання глоови угорського уряду про автономію та подвійне громадянство для угорців, що суперечить чинному законодавству України, сприймаються нами з занепокоєнням, як такі, що не сприяють деескалації та стабілізації ситуації в нашій державі", - сказав він.

У МЗС України закликали угорських партнерів до зважених підходів до таких чутливих питань, як етнонаціональна політика.

При цьому Перебийніс відзначив із позитивного погляду заяву МЗС Угорщини від 28 березня, у якій були засуджені провокаційні заяви партії "Йоббік" на цю ж тему.

Український дипломат повідомив, що у вівторок у МЗС запрошено посла Угорщини в Україні Михаля Баера.

Перебийніс зазначив, що висловлена прем'єром Угорщини позиція щодо співгромадян, які проживають за межами країни, у тому числі в Україні, не є новою.

"Всеосяжна підтримка Будапештом закордонних угорців є одним із ключових напрямків національної політики Угорської держави й одним із ключових факторів у побудові взаємин із навколишніми країнами", - сказав він.

"Слід також згадати, що за певні аспекти цієї політики Угорщина свого часу серйозно критикувалася з боку своїх партнерів у ЄС", - додав Перебийніс.

При цьому в МЗС зазначили, що Угорщина є сусідом і надійним партнером України, який активно й послідовно підтримує європейську інтеграцію України й рішуче виступає за її суверенітет і територіальну цілісність.

Раніше прем'єр-міністр Угорщини Орбан заявив про необхідність автономій і подвійного громадянства для угорців, які живуть у сусідніх країнах, зокрема, в Україні.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування