У МЗС Угорщини кажуть, що нічого нового не вимагають. Наш МЗС перевірить

Вівторок, 13 травня 2014, 15:56

Міністр закордонних справ Угорщини заявив, що думка прем'єр-міністра його країни про статус угорців Закарпаття не містить нічого нового у позиції Угорщини щодо України.

"Те, що сказав прем’єр-міністр стосовно автономії, не містило нових елементів у порівнянні з політикою угорських урядів останніх 25 років", - сказав голова МЗС Янош Мартоні у Брюсселі 12 травня, повідомляє прес-служба МЗС Угорщини.

"Ми відкидаємо всі хибні інтерпретації з цього приводу, добрі чи погані", - додав він.

Раніше повідомлялося, що прем’єр-міністр Угорщини заявив у парламенті своєї країни, що угорці на Закарпатті повинні мати автономію і право на подвійне громадянство.

Зі свого боку, в Міністерстві закордонних справ України планують перевірити, як саме прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан сформулював свою позицію щодо угорців на Закарпатті, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Нам потрібно буде перевірити, чи саме в такій версії пролунали ці слова. Але я впевнений у чіткій позиції уряду Угорщини, який підтримує Україну", - сказав заступник міністра закордонних справ України Данило Лубківський на брифінгу в Києві у вівторок.

Лубківський запевнив, що Україна й далі захищатиме права всіх національних меншин.

"І з особливою турботою й увагою ми ставимося до угорської меншин, яка є частиною нашого простору", - зазначив він.

Заступник міністра наголосив, що захист прав національних меншин має відбуватися в рамках українського законодавства і європейських стандартів забезпечення прав національних меншин.

Лубківський також зазначив, що Рада Європи й ОБСЄ у своїх звітах повідомили, що права національних меншин в Україні дотримуються на високому рівні.

Раніше, 10 травня, прем'єр-міністр Віктор Орбан заявив у парламенті Угорщини, що угорці, які живуть у Карпатському басейні, мають право на подвійне громадянство, на права громад і автономію.

Також він нагадав, що кандидат у президенти  України Петро Порошенко та одна із закарпатських угорських організацій підписували угоду про співпрацю. В ній йшлося про подальшу підтримку та розширення прав самоврядування угорців, які мешкають на Закарпатті, аби "якісно покращити їх становище".

У свою чергу угорці Закарпаття в підписаній угоді не вимагали жодної автономії, зазначає "Мукачево.net".

Народний депутат Віктор Балога заспокоїв Орбана з приводу захисту прав угорської нацменшини на Закарпатті та в Україні загалом, та закликав угорського урядовця не підігравати недругам України та Угорщини.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування