Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Агент ФБР розповів, скільки і чому Тимошенко заплатила Лазаренку

Понеділок, 19 травня 2014, 14:28

Юлія Тимошенко платила гроші Павлу Лазаренку, але ці епізоди не були предметом розгляду в американському суді.

Про це в інтерв'ю Українській правді сказав спецагент ФБР Брайан Ерл, який розслідував у США справу Лазаренка на початку 2000-их років.

"Вона була жертвою вимагання з боку Лазаренка та водночас співучасником змови з Лазаренка. Їх схема передбачала розвиток бізнесу шляхом корупції, виплати хабарів політикам, отриманням прибутків та збагачення", - сказав Ерл.

На питання, скільки Тимошенко платила Лазаренку, він відповів: "Багато. Десятки мільйонів доларів. Документи про трансфер були підписані її чоловіком Олександром Тимошенком".

Водночас, за словами Ерла, Тимошенко мала платити, якщо вона хотіла вести бізнес в Україні.

"Вона мали два вибори: чи співпрацювати з Лазаренком, чи в неї забрали би їх бізнес. Лазаренко не перший у світі, який це зробив. Це - достатньо стандартна схема корумпованих політиків на всій планеті, не тільки серед країн колишнього Радянського Союзу".

"Коли Лазаренко вийшов на національну арену, то активно почав маніпулювати структурою імпорту природного газу. Після чого якось відразу Юлія Тимошенко та її компанія стали найбільшим імпортером газу до України", - додав Ерл.

"Вона прийшла з компанії КУБ, достатньо малої компанії з торгівлі енергоносіями, і виросла до ЄЕСУ – найбільшим імпортером газу до України. Я думаю, що це була справа рук Лазаренка. Він казав: "Якщо ти мені заплатиш, я зроблю тебе успішним – та ми обидва станемо багатими", - сказав Брайан Ерл.

За словами агента ФБР, Тимошенко допитувалася правоохоронними органами США.

"Вона була дуже нерішуча в ході допиту про свою співпрацю з Лазаренком. Вона з радістю говорила про корупцію інших людей в Україні, але не про свій бізнес", - пояснив він.

Водночас агент ФБР пояснив, що Тимошенко не була під слідством у США і суд не розглядав питання про її винуватість чи невинуватість.

Ерл зазначив, що протягом слухання справи Лазаренка по суті в Сан-Франциско суддя Мартін Дженкінс виключив з обвинувального висновку пункти, де згадувалися перекази Лазаренку від Тимошенко.

"Пояснення (судді) полягало в тому, що у нас не було достатньо доказів. Юлія Тимошенко не дала свідчення, Олександр Тимошенко не дав свідчення. Так що наші докази, в частині грошей від Тимошенко для Лазаренка, не були такими самими сильними, як в інших пунктах, бо свідки не співпрацювали в цьому епізоді".

Водночас Ерл додав, що, спираючись на рішення судді Дженкінса, не можна давати оцінок щодо стосунків Тимошенко з Лазаренком.

"Він (суддя) не сказав, що вона невинна в кримінальній діяльності. Він сказав, що у справі немає достатньо доказів, щоб засудити Лазаренка за дії з Тимошенко".

Агент Ерл був нагороджений урядом США за розслідування справи Лазаренка. Зараз він входить до групи ФБР, яка працює над ідентифікацією активів клану Януковича.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування