Лавров закликає саджати за "круглий стіл" прихильників федералізації України

Понеділок, 19 травня 2014, 14:55

Росія підтримує проведення "круглих столів" між владою й опозицією в Україні й пропонує розширити число їх учасників.

Про це заявив голова МЗС РФ Сергій Лавров на прес-конференції в Москві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Щодо контактів між владою й опонентами, ми завжди виступали за налагодження такої взаємодії. Ми бачимо процес, який розпочато так званими "круглими столами", - сказав він.

За словами Лаврова, до участі в "круглих столах" запрошені окремі, далеко не всі представники південного сходу України, які висловлюються на користь федералізації.

"Круглий стіл" за всієї своєї недосконалості, попри все те, що в ньому не беруть участь багато представників південного сходу (України), які реально контролюють ситуацію на місцях, проте – це крок у правильному напрямку", - сказав голова МЗС РФ.

"Навіть при спробі обмежити участь представників південно-східних регіонів, там все ж присутні люди, які не бояться виступати за федералізацію й відстоювати свою позицію, і цей факт ми вітаємо як перший крок", - сказав Лавров.

"Подальші кроки повинні передбачати розширення числа учасників, щоб ті, хто реально відстоює інтереси своїх міст, сіл, своїх населених пунктів на південному сході, і ті, хто не хоче підкорятися радикалам, які намагаються захопити ці території, були представлені на подальших фазах цього національного діалогу", - стверджує він.

При цьому Лавров знову зажадав припинити боротьбу з терористами в Україні.

"Ми наполягаємо, як і раніше, у якості першого безумовного кроку: припинення так званої контртерористичної операції, яка перетворюється в дії з тероризування громадян України тільки за їхні політичні переконання", - заявив він.

За словами голови МЗС РФ, припинення АТО відповідатиме женевській заяві від 17 квітня й "дорожній карті" ОБСЄ, бо "там на перший план винесена вимога про припинення насильства".

"Безумовно, першим кроком має бути припинення цієї військової операції. Місія ОБСЄ на Україні, її представники, які перебувають у районі бойових дій, повинні взяти на себе ініціативу виступити посередниками й домовлятися про послідовність кроків із деескалації ситуації", - сказав міністр.

"Каральна операція, використання армії проти населення не допомагають створенню умов для того, щоб на Україні почався справжній загальнонаціональний діалог із метою домовитися про національне примирення, про конституційну реформу, яка влаштовує всіх", - додав Лавров.

Він також заявив, що Москва наполягає на міжнародному розслідуванні "одеської бойні" (подій 2 травня): "Ми будемо домагатися того, щоб розслідування було об'єктивним і безстороннім, для цього воно обов'язково має бути міжнародним. Я направив відповідні листи генеральному секретарю ООН і генеральному секретарю ОБСЄ".

За словами Лаврова, відповідальності не уникнути "ні українській владі, ні тим, хто її вигороджує". 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування