ГПУ розслідує діяльність колишніх міністрів оборони

Четвер, 22 травня 2014, 18:59

Генпрокуратура внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про службову недбалість колишнього керівного складу Міноборони та Генштабу Збройних Сил України.

Про це повідомив начальник Головного управління ГПУ Петро Візнюк.

Він зазначив, що рішення, які ухвалювалися екс-міністрами оборони, серед яких Павло Лебедєв, Дмитро Саламатін, Анатолій Гриценко та інші, а також начальниками Генштабу стали об’єктом прискіпливої уваги Головного управління нагляду за додержанням законів у воєнній сфері, оскільки призвели Збройні Сили до стану неналежної бойової готовності.

"Дії кожного міністра оборони, кожного начальника Генштабу будуть досліджуватись на предмет того, які управлінські рішення вони виносили щодо реформування, скорочення, передислокації Збройних Сил", - повідомив Візнюк.

"Окрім того, буде приділена увага закупівлі озброєння, військової техніки, а також тому, скільки бюджетних коштів витрачено і на що вони пішли", - додав він.

 На переконання Візнюка, саме через дії екс-міністрів спостерігаються значні труднощі під час мобілізації, відсутність підготовки військовослужбовців та нормального забезпечення армії всім необхідним.

Так, система аутсорсінгу (в даному випадку передача від Міністерства оборони послуг з постачання стороннім виконавцям на умовах субпідряду) себе повністю дискредитувала, вважає він.

Тому Головним управлінням нагляду за додержанням законів у воєнній сфері відкрито кримінальне провадження щодо того, що Міноборони за вказівкою екс-міністра Михайла Єжеля відшкодувало за фіктивними угодами 40 млн гривень комерсантам на комунальні потреби, тобто комерційні структури користувались водою, електроенергією, приміщеннями ЗСУ, і ще отримували за це компенсацію.

Таким чином, вказану суму їм було просто "подаровано". 

Крім того, така ситуація склалася не лише у Збройних Силах України, але й у військовій прокуратурі: її свідомо знищували і взагалі хотіли ліквідувати. А нинішній досвід показує, що органам прокуратури необхідно мати спеціалізовану військову прокуратуру, зазначив Візнюк.

Як відомо, у середу лідер ''Свободи'' Олег Тягнибок, відповідаючи на критику з боку кандидата в президенти Анатолія Гриценка в бік ГПУ, заявив, що відомство, яке очолює ''свободівець'' Олег Махніцький, відкрило кримінальну справу щодо "зникнення" предметів озброєння у часи, коли Міністерством оборони керував Гриценко. 

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування