СБУ затримала "Психа" і 8 осіб, які їхали до Москви у табір бойовиків

Середа, 28 травня 2014, 14:27

Служба безпеки України припинила спробу російських спецслужб завербувати українських громадян для вчинення терористичних та диверсійних актів на території Донецької області та міста Одеса.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

За даними силовиків, майбутні диверсанти планували виїхати до Москви, для проходження відповідної підготовки в одній із законспірованих спецшкіл ГРУ ГШ МО РФ.

Диверсійною групою керував 45-річний громадянин України "Д" - колишній майор ВДВ, інструктор парашутної підготовки. Більшість учасників терористичної групи раніше проходили службу в спецпідрозділах збройних сил.

 

Під час підготовки до поїздки зловмисники дотримувались заходів суворої конспірації: використовували псевдоніми та розділялися на групи.

Після проходження навчання кожному члену групи було обіцяно щомісячну винагороду – 1000 доларів США та окремі "преміальні" по закінченні.

27 травня співробітники СБУ затримали 8-х диверсантів на Одеському залізничному вокзалі, у тому числі і їхнього координатора "Д".

Тривають оперативно-слідчі дії.

Також 27 травня під час превентивних антитерористичних заходів у Харкові співробітники СБУ під час спроби виїзду до Російської Федерації затримали одного з керівників сепаратистів у Краматорську Івана Лисенка, відомого під прізвиськом "Псих".

Лисенко організував та озброїв групу із 40 бойовиків для терористичної діяльності та дестабілізації ситуації в місті.

Затриманий визнав, що підпорядковувався призначеному громадянином РФ І. Гіркіним (прізвисько "Стрєлок") так званому військовому коменданту Краматорська (прізвисько "Терець"), який прибув з території АР Крим.

У складі терористичної групи Лисенко тероризував місцеве населення, брав активну участь у диверсійних актах на території Донецької області.

Зокрема у середині квітня Лисенко з іншими бойовиками намагався захопити військовий аеродром Краматорська, вчиняючи озброєний напад на пости українських військових. Брав участь у розробці та організації захоплень військових части, розташованих у Донецьку.

23 квітня його бандитське угруповання штурмувало Краматорську райдержадміністрацію, застосовуючи вогнепальну зброю проти людей, які охороняли будівлю.

Крім цього, зловмисник разом із іншими найманцями виконував доручення Гіркіна з викрадення людей.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування