За те, що "Майдан" залишається, порушили справу на міліцію і КМДА

Понеділок, 21 липня 2014, 16:23

Прокуратура Києва розпочала кримінальне провадження за фактом бездіяльності посадовців столичної міліції та КМДА, які не вжили дієвих заходів для забезпечення правопорядку та розблокування захоплених адмінбудівель і транспортних комунікацій в центрі Києва.

Як повідомляє столична прокуратура, кримінальне провадження відкрито за ч.2 ст. 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість).

У повідомленні зазначається, що попри неодноразові публічні звернення генерального прокурора та прокурора Києва на адресу працівників київської міліції та КМДА, ситуація в центрі столиці залишається незмінною: блокується рух транспорту, вчиняються безлади, напади на людей, інші тяжкі злочини.

Зокрема, широкого розголосу набула подія, що сталася 18 липня на Майдані Незалежності, коли в результаті вибуху невстановленого пристрою мешканець наметового містечка отримав осколкові поранення та був госпіталізований.

"Вочевидь, до таких наслідків призвело безвідповідальне ставлення до службових обов’язків як правоохоронців, так і місцевих чиновників", - зазначив прокурор Києва Сергій Юлдашев.

Зараз у кримінальному провадженні встановлюють коло службових осіб, на яких безпосередньо покладено виконання обов’язків щодо охорони громадського порядку та забезпечення життєдіяльності міста, проводяться інші слідчі дії.

Хід досудового розслідування перебуває на особистому контролі прокурора Києва.

Як відомо, 9 липня генпрокурор Віталій Ярема просив Міністерство внутрішніх справ і Службу безпеки України зробити все для встановлення правопорядку в центрі Києва й звільнення адміністративних будівель, зайнятих протестувальниками "Майдану".

Він попереджав співробітників МВС і Київської міської держадміністрації про відповідальність за бездіяльність при виконанні його доручення.

Також Ярема вимагав від активістів негайно звільнити захоплені приміщення, оскільки в таких діях є склад злочину, покарання за який передбачено Кримінальним кодексом.

Генпрокурор зазначав, що якщо люди, які захопили приміщення, їх добровільно не звільнять, вони будуть виселені звідти, а якщо вони чинитимуть опір, то міліціонери матимуть право застосувати зброю або затримати порушників закону.

Станом на 15 липня прокурор Києва повідомляв, що 160 представників "Самооборони Майдану" та "Правого сектора" звільнили 7 адмінбудівель у центрі Києва без застосування сили, однак ще 12 адмінбудівель залишалися під контролем "самооборонців" (серед них - Жовтневий палац та Український дім).

Нещодавно прогулянка нічним Майданом завершилася для громадянина Франції полоном, а для громадянина України - розбитими обличчям і головою, повідомляла ТСН.

З трапа літака "Париж-Київ" двоє друзів відразу поїхали на Майдан. Євген із Франції всю зиму допомагав Майдану, чим міг, тож прибувши до України захотів побачити все на власні очі. На зауваження майданівцям, що варто б розблокувати прохід, завалений шинами, їх почали бити. Євгена захопили у полон. Його товаришу Ігорю розбили ніс.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: